Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga tvingas söka socialbidrag

Antalet unga som behöver socialbidrag för att klara av sin vardag ökar dramatiskt i Östersunds kommun. – Och det här är bara början, säger Pelle Andersson som är ansvarig enhetschef.

Annons

Allt fler unga som bor i Östersundsområdet börjar få svårt att klara sitt uppehälle. Det leder till att många tvingas vända sig till kommunens socialtjänst för att ansöka om bidrag.

Pelle Andersson är enhetschef på socialtjänstens avdelning för unga vuxna, en avdelning som riktar sig till människor i åldrarna 19–24 år.

– Vi har märkt en stor ökning i antalet nya ansökningar om bidrag. Det har varit väldigt mycket de senaste veckorna och det rör sig om kanske tio nya varje vecka.

Pelle Andersson säger att det kanske inte låter så mycket med tio nya bidragssökare varje vecka men påpekar att hans avdelning vänder sig till en väldigt begränsad åldersgrupp och att antalet tidigare legat relativt konstant. Och det är inte bara antalet som ökar.

– Tiden som man behöver stöd har också ökat. Från i genomsnitt tre månader till fyra månader.

Pelle Andersson säger att det finns flera faktorer som lett till att just den här åldersgruppen fått problem.

– Det vi först har sett är att många har svårt att överhuvudtaget få sitt första jobb. Det har även blivit svårare att få de här kortare jobben. Men de påverkas också av nya regler.

Han berättar att nya direktiv gjort att det dröjer längre innan Arbetsförmedlingen går in med åtgärder för att hjälpa unga som är utan arbete. Pelle Andersson tror att det här bara är början.

– Jag är orolig. Än så länge tror jag att vi bara ser början och att det kommer att bli mer. Det finns inte så mycket att erbjuda de här ungdomarna just nu.

Pelle Andersson tror också att det stora antalet nya ansökningar om ekonomiska bidrag kan påverka socialtjänstens övriga verksamhet.

– Det är klart att det här kan bli ett problem. Kommunens ekonomi är ansträngd men samtidigt ska ingen enskild få lida eftersom det finns ett lagstöd att vi ska betala ut pengar.

– Men det kan bli så att vi behöver prioritera vår verksamhet annorlunda än vi tänkt tidigare.

Mer läsning

Annons