Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lever utan känd adress – blir obefintliga

/

I skuggan av informationssamhället har en osynlig grupp människor glidit ur myndigheternas register och lever som obefintliga, utan adress.

Annons

När inga tjänstemän lyckats nå dem på två år faller de ur myndigheternas grepp och antecknas som obefintliga.

Den lag som säger att alla svenskar ska vara folkbokförda på en adress sätts delvis ur spel.

Inom gruppen obefintliga återfinns människor som valt att leva lite vid sidan om. Där finns också till exempel missbrukare, psykiskt störda och personer som lämnat landet utan några spår efter sig.

– När vi inte finner folkbokföringen på en person utreder vi den personens folkbokföring. Går det inte att hitta någonting, ingen ny adress och inga uppgifter alls, då sätts den personen upp utan känd hemvist, säger Eva Stina Holmström, folkbokföringsexpert på Skatteverket.

– Efter två år utan känd hemvist tas det upp till prövning igen. Ofta gör man då ytterligare en kontroll om något nytt framkommit. Har det inte det registreras personen som obefintlig.

Oftast kan varken myndigheter, som försäkringskassan, eller anhöriga nå dem. Antalet personer registrerade som obefintliga i exempelvis Jämtland är i sig en uppgift som är fördold i datasystemet.

– Det går inte att få ut listor på de som är registrerade som obefintliga, säger Eva Stina Holmström.

– Och det är inte alltid så att vi hunnit kontrollera de här uppgifterna efter två år. Det kräver insatser från folkbokförare och arbetsbelastningen avgör hur ofta vi kontrollerar, enligt Eva Stina Holmström.

Har du någon bild av om antalet obefintliga personer ökar eller minskar?

– Med viss försiktighet kan jag tänka mig att det här ökar något men det är en svår fråga att svara på.

– Ökningen beror till viss del på folk som invandrat och flyttat tillbaka till sina hemländer och inte vet att de ska anmäla att de flyttar ut från Sverige.

I ett län av Jämtlands storlek tillförs det några personer varje år som obefintliga i registret?

– Ja det gör det säkert och det tillkommer nog folk i varje län varje år. Bosättningsutredningarna sköts från skattekontoret i Umeå, säger Eva Stina Holmström.

Förekommer det att folk blir befintliga igen?

– Ja det händer. Det har förekommit när personer registrerade som obefintliga behöver ett personbevis och av den anledningen uppsökt Skatteverket. Då blir dom folkbokförda igen, säger Eva Stina Holmström.

Mer läsning

Annons