Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler länsbor är skuldsatta

/

Allt fler länsbor har problem med att betala sina räkningar. Men nu vill Kronofogden att reglerna kring betalningsanmärkningar ska bli generösare.

Annons

Jämtarna och härjedalingarna har tillsammans 10 660 ansökningar om betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Det betyder att massor av människor lider av ekonomisk stress så här inför julen.

– Självklart ska det synas om man inte haft möjlighet att göra rätt för sig och att det som nu blir betalningsanmärkningar, säger Tina Häggmark, kommunikatör hos Kronofogden.

– Men när skulden väl är betald, då de gjort rätt för sig, tycker vi att anmärkningen ska försvinna och då ska man kunna agera fritt på kreditmarknaden. I dag sätter en betalningsanmärkning väldigt mycket hinder i din ekonomi och låser upp människor i tre år fast de betalt sin skuld.

Kronofogden vill att fokus i stället ska ligga på kreditprövning, att de tittar på ekonomin i dag och i morgon när de bedömer återbetalningsförmåga. Många av länsborna som syns i statistiken har faktiskt redan betalt sin skuld.

Hos Östersunds kommuns skuldsanering ser man en ökning varje år. Totalt har de över 200 ärenden och förfrågningarna ökar hela tiden.

– Till oss kommer de så småningom när det har gått flera år, säger Sigbritt Fjellner, det är inte de som blivit arbetslösa nu som ringer till oss.

Hur ser det ut för en person som har det riktigt eländigt så här inför julen?

– Om det är jul eller inte spelar inte så stor roll, det är lika eländigt för dem.

Men alla som vill ha skuldsanering får det inte, det är heller inte säkert att alla ska ha skuldsanering. Det går att göra frivilliga avbetalningsplaner med en del.

– Klart är ändå att det är mer förtvivlan inför julen eftersom de inte kan köpa några julklappar, då märks den ekonomiska stressen av. Det finns olika fonder som de kan söka bidrag ur för just julklappar, många söker också pengar och får bidrag.

– Men det är samma stress inför semester, säger Sigbritt Fjellner. Alltfler människor har det ekonomiskt besvärligt och de skäms för att de hamnat i den här situationen och därför tar det längre tid innan de orkar ringa och få hjälp.

Bara att ta reda på hur skulden ser ut är tungt för många, många kommer till skuldsanerarna med oöppnade kuvert.

I Östersunds kommun finns det två handläggare på heltid som arbetar med skuldsanering.

Mer läsning

Annons