Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler i Östersund tvingas till socialhjälp

/

Det har skett en dramatisk ökning av personer som söker socialbidrag hos Östersunds kommun.

Annons

Förra året fick 1527 personer försörjningsstöd vilket var en ökning med 23 procent jämfört med året innan.
– Trenden är att behovet att försörjningsstöd ökar ordentligt även i år, säger socialchefen Dan Osterling.

Allt fler i Östersunds kommun har svårt att klara sin försörjning, visar färska siffror från socialtjänsten på Östersunds kommun.

Lite krassa siffror från socialtjänstens bokslut som offentliggjordes igår:

Utbetalt bistånd förra året uppgick till 44,4 miljoner kronor vilket är en ökning med 10,3 miljoner kronor och motsvarar 30 procents ökning.

Antalet hushåll som behövde försörjningsstöd ökade med 289 stycken och uppgick till 1527 hushåll vilket motsvarar en ökning med drygt 23 procent. Det är den näst högsta siffran under 2000-talet. Rekordåret var 2004 då 1587 kommuninvånare fick försörjningsstöd.

Det är fortfarande arbetslösheten som är den största orsaken till att fler behöver socialbidrag för att klara sin försörjning, samtidigt pekar socialtjänsten på att förändringarna i sjukförsäkringssystemet har gjort att ett stort antal personer blivit en angelägenhet för kommunen.

”En mycket stor del av de nya ärendena hade blivit aktuella på grund av för lågt försäkringsskydd och ett anmärkningsvärt stort antal tvingades också söka socialbidrag på grund av långa handläggningstider hos försäkringskassa, alfakassa, med flera”, skriver chefen för enheten försörjningsstöd, Marianne Nordström.

– Inte en obetydlig orsak är strulet med utbetalningarna från a-kassan och sjukersättningarna, bekräftar Dan Osterling.

Samtidigt blir arbetsmiljön allt tuffare för socialsekreterarna när fler människor med mångfacetterade problem kommer och söker hjälp. Hot- och våldssituationer blir vanligare och vanligare.

”Vi möter idag allt fler hushåll med bred problematik, psykisk ohälsa, som har svårt att orka med alla krav i samhället och att få vardagen att fungera. Det team som arbetar med personer som inte är arbetsföra upplever att tyngden i ärendena blivit betydligt högre och de utsätts för mera obehags- och hot- och våld situationer nu. Förutom ökad tyngd i ärendena är det också allt färre ärenden som kan avslutas i denna målgrupp då det är svårt att nå självförsörjning för dessa hushåll”, skriver Marianne Nordström i sin rapport.

Allt är dock inte nattsvart. Tittar man specifikt på budget har socialtjänsten lyckats kapa kostnaden för exempelvis placering av barn och unga på familjehem och institutioner med nästan 20 miljoner kronor

– Vi har kapat kostnaderna vad gäller placeringen av barn och unga som vi kunnat erbjuda platser lokalt, på så sätt har vi ett ljust bokslut. Men skrapar man mer i detaljerna så är det rätt mörkt, säger Dan Osterling.

Mer läsning

Annons