Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler får bygga strandnära i Jämtland

/
  • Många vill bygga vid områden kring Åresjön, Kallsjön och Indalsälven. Hälften av de 53 dispenser som gavs i Åre kommun i fjol gällde dessa områden.

I fjol beslutade länsstyrelsen i Jämtland att ge 210 dispenser från reglerna om strandskyddet, vilket är en ökning från tidigare år. Flest dispenser gavs i Åre kommun.

– Där händer det väldigt mycket just nu och det är många som vill bygga, säger Britt-Mari Nordstrand, biträdande länsarkitekt på länsstyrelsen i Jämtland.

Annons

Antalet dispenser från reglerna om strandskyddet har ökat de senaste åren. För fyra år sedan gav länsstyrelsen 142 dispenser i länet. I fjol gav de 210, vilket är en ökning med 68 stycken.

– Det är väldigt många men jag vågar inte spekulera i varför det har skett en sådan stor ökning. Det ska egentligen vara svårt att få dispens, säger Britt-Mari Nordstrand, biträdande länsarkitekt på länsstyrelsen i Jämtland.

För att få dispens krävs särskilda skäl. Det kan till exempel vara att det redan står ett hus på den strandnära tomten eller att en byggnad ska ersätta en tidigare anläggning som rivits eller brunnit ner.

Flest dispenser i länet ges i Åre kommun. De flesta ansökningar gäller områden kring Åresjön, Kallsjön och Indalsälven. Sammanlagt gavs det 53 dispenser i kommunen i fjol.

– Det byggs väldigt mycket här också. Ofta gäller dispenserna kompletteringar och inte helt nya strandtomter, säger Ulla Nordqvist, nämndsekreterare på miljö- och byggkontoret, Åre kommun.

Men ett tiotal ansökningar avslogs eftersom det inte fanns tillräckligt goda skäl till att ge dispens.

Mer läsning

Annons