Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler dör i KOL – många får inget besked

/
  • Uno Essvall är ordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Östersund och de blir nu först ut i Sverige med att presentera nytt informationsmaterial för de lungsjuka.

Den obotliga lungsjukdomen KOL blir allt vanligare och varje år dör runt 3 000 personer av sjukdomen. Många som drabbas får ingen diagnos och därmed inte rätt behandling.

Annons

– Generellt fungerar vården bra på sjukhuset där det finns erfaren personal som kan ställa diagnosen, säger Uno Essvall, ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening i Östersund.

– Inom primärvården fungerar det sämre. För att ställa rätt diagnos måste de använda en så kallad spirometer, det finns inte utbildat folk på hälsocentralerna eftersom undersökningen görs för sällan.

Uno Essvall konstaterar också att KOL är lite av en skamlig sjukdom då de som blir sjuka tycker att de själva rår för att de har drabbats.

– 95 procent av de drabbade är rökare och det finns mycket skam och fördomar kring detta, säger han. Men inom föreningen erbjuder vi rökavvänjning.

Just nu planerar Hjärt- och lungsjukas förening ett releaseparty som vänder sig till lungsjuka. Då ska tre nya böcker presenteras med bland annat intervjuer med medlemmar som är sjuka i bland annat KOL.

Uppdraget kommer från förbundet och det är tre orter utsedda, Stockholm, Halmstad och Östersund.

– Vi är först ut i Sverige med att presentera materialet, säger Uno Essvall märkbart stolt. Han har också intervjuat de lungsjuka på uppdrag av förbundet.

– Östersundsföreningen är en av de största i landet med sina 640 medlemmar, de flesta är hjärtsjuka. Men en tredjedel har lungproblem och många har KOL. Eftersom KOL ger många följdsjukdomar som exempelvis benskörhet har vi även tagit fram en bok med tips om rätt mat.

På 1990-talet var KOL den sjätte vanligaste dödsorsaken i världen, om tio år väntas den vara den tredje vanligaste.

Upptäcks sjukdomen i tid är den behandlingsbar, annars går den som blir sjuk en mycket plågsam död till mötes.

En undersökning som gjorts av Health Consumer Powerhouse, HCP, visar att det finns skillnader i landstingens KOL-vård.

Det är inte ovanligt att sjukdomen förväxlas med astma eller bronkit. Det är användningen av spirometrar som förklarar skillnaderna mellan landstingen, enligt HCP.

Jämtlands län visar på ett KOL-index på 62 av 100 möjliga och ligger därmed på 15:e plats av landets 21 landsting.

Under augusti månad driver Hjärt- lungfonden en kampanj för att halvera antalet döda i KOL inom tio år. Målet är att samla in 2,5 miljoner till forskningen.

– Många är drabbade av KOL utan att ha fått diagnos och mår sämre än de behöver. Tidig upptäckt och behandling kan minska symtomen. Enklaste sättet att upptäcka KOL är att göra ett spirometritest på sin vårdcentral, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt- lungfonden i ett pressmeddelande.

Symptomen på KOL kommer smygande och sjukdomen utvecklas långsamt. Ju tidigare KOL upptäcks, desto större är chansen att stoppa försämringen i lungorna. I dag är det knappt en av fem drabbade som enligt Hjärt- lungfonden har fått en diagnos.

Mer läsning

Annons