Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens utsträckta hand nådde inte fram

/
  • Alliansens Kjell Ericson, fp, Carina Zetterström, c, Pär Jönsson m, och Emanuel Sandberg, kd kallade till presskonferensens för drygt en månad sedan när de ville sträcka ut en hand i samarbetet om krisbesparingar. Men handen räckte inte till. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Alliansen vill spara mer än vad vi tycker behövs. De vill skära mer  i budgeten”, säger kommunalrådet Jens Nilsson, s.Foto: Ulrika Andersson

Det blir inget politiskt blocksamarbete i Östersund om krisbesparingar inför nästa års budget. Alliansens utsträckta hand nådde inte ända fram.

Annons

Oppositionspartierna i Östersund, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och moderaterna har tidigare under vintern aviserat att de vill lägga politisk pajkastning och käbbel åt sidan när det gäller att hitta lösningar för att möta den ekonomiska kris som allt mer gör sig påmind hos landets kommuner.

När det gäller besparingspaketet inför årets budget har blocken redan kommit överrens. Men när det gäller nästa år är åsikterna olika. Och debatten fördes flitigt i frågan under gårdagen.

Oppositionsrådet Carina Zetterström sa i en intervju med Radio Jämtland att budgeten behöver revideras eftersom den är gjord för en högkonjunktur.

Alliansen vill se kraftigare nedskärningar. Kommunalrådet Jens Nilsson, s, kan tänka sig en tillfällig krishöjning av kommunskatten.

I fredags möttes blocken för att diskutera frågan. Då sa de att de skulle träffas på nytt i går, måndag. Men det blev inget med det när debatten tog fart i media, säger Jens Nilsson.

– Alliansen vill spara mer än vad vi tycker behövs. De vill skära mer i budgeten, säger han.

70 miljoner kronor behöver sparas inför nästa år, men reviderade skatteuppgifter gör att även ytterligare 35 miljoner måste sparas in. Men det tar inte slut där. Ytterligare 30 miljoner skulle behöva dras in, men om dessa kronor går åsikterna isär.

– Vi vill avvakta till i höst eftersom vi tycker att vi har en regering som inte bekämpar krisen nu. Men det kanske kan komma till hösten, säger Jens Nilsson.

– Och kommer inte regeringen med det, då kan vi behöva införa en tillfällig krisskatt, spår han.

Den höjningen vände sig Alliansen emot under måndagens mediadebatt.

– Nu ska jag hem och se över siffrorna sen lägger vi ett förslag i morgon (läs tisdag) på kommunstyrelsen som kommer innebära besparingar som berör samtliga nämnder, säger Jens.

Mer läsning

Annons