Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill till solen – men det kostar ...

/
  • Johan Lundkvist på Resia tror att folk är desperata för att det är så dåligt väder på hemmaplan. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Resebolagen anser att de inte behöver sänka priserna för folk köper resor ändå”, säger Kajsa Engdahl på Ticket.
  • Inger Löjdahl är inne på Ticket och kollar resor inför vintern. ”När man tittar på resor nu så är det ingen skillnad på de som brukar vara billigare”, säger hon.
  • Resmålen är oändliga för alla som söker sol och värme. Men länsborna väljer helst att åka till Turkiet och Egypten. Men även Grekland är populärt bland jämtar och härjedalingar.

När det är dåligt väder blir det hög efterfrågan på solresor. Nu ligger sistaminuten-priserna lika högt som de ordinarie resorna.

– Ingen verkar tro att det ska bli sol igen, säger Johan Lundkvist på Resia i Östersund.

Annons

Dåligt väder på hemmaplan innebär större efterfrågan på solresor, vilket i sin tur resulterar i fullbokade flygplan och högre priser. Dessutom finns inte lika många resor i dag på grund av finanskrisen.

– Resebolagen anser att de inte behöver sänka priserna för folk köper resor ändå. Det är flera veckor sedan det fanns något billigare, säger Kajsa Engdahl som jobbar på Ticket i Östersund.

Just nu är det nästan ingen skillnad på ospecificerade sistaminuten-resor och ordinarie resor, de ligger mellan fem och sex tusen kronor per person. Några betalar villigt det priset, andra struntar i det och stannar hemma.

– Jag förstår att folk betalar. Har man tre veckors semester och det är dåligt väder så vågar man inte chansa, säger Inger Löjdahl, en av besökarna på Ticket.

Just nu åker länsborna helst till Turkiet eller Egypten, men även Grekland är populärt. Många ser även det bekväma i att flyga från Östersund och tar helst en resa till någon destination som flygs härifrån.

– Vi kan se att det är fullbokat några dagar fram i tiden. Resorna har varit dyra hela sommaren men de är extra dyra nu på grund av vädret, säger Johan Lundkvist.

Mer läsning

Annons