Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla får ta åt sig av den här kritiken"

/
  • Robert Uitto (S) riktar inte sin kritik enbart till landstingsdirektören, han anser att alla får ta åt sig av kritiken.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) är lika kritisk som oppositionen till att inte nedskärningarna i omställningsarbetet har skett enligt fattade beslut.

Annons

– Men jag riktar inte min kritik enbart till landstingsdirektören, alla får ta åt sig av den kritiken eftersom omställningsarbetet representeras av samtliga verksamheters områdeschefer, säger han.

– Det som varit bra är att omställningsarbetets utprioriteringar, det vi inte ska göra, det är gjort. Men det har inte kopplats ihop med konsekvenserna, nämligen att det som kostar är till största delen löner och personal.

Robert Uitto menar att har man slutat göra saker så måste folk bli uppsagda som tidigare gjort dessa arbetsuppgifter. I omställningsarbetet slogs det fast att det skulle handla om 200 arbetstillfällen.

– Det är inget nytt det sa vi för ett år sedan, säger han. Arbetet ska löpa över två år och det är klart att jag blir kritisk när jag sent i höstas, kanske var det i december, inser att inget av detta är gjort.

Här håller han med alla som är kritiska att nu är det bara omtag som gäller för besluten ska genomföras. Han ser det inte som kört eftersom verksamheten har två år på sig, alltså även 2010.

– Men det blir komplicerat därför att nu ska vi varsla och säga upp folk, som vi redan hade kunnat göra under hösten, samtidigt som det nya omställningsarbetet ska börja. Vi har fått sämre ekonomi och måste varsla ytterligare.

– Valåret har börjat, det är bara att inse det, då vill oppositionen markera med att prata om ”dåligt ledarskap”, ”avgå landstingsdirektören” eller ”vi kan inte anställa en kommunist som biträdande landstingsdirektör”.

– Det är ett sätt att smita undan, att få folk att fokusera på annat än att de ska ta sitt ansvar.

Pratar ni om skatte höjningar igen?

– Inte inom det här landstinget, det utspelet var också ett sätt att i valrörelsen skapa debatt. Vi har aldrig pratat om skattehöjningar, det finns inte en chans att göra det.

– Utspelet är fult och fegt, ett sätt att ta bort fokus från det egna ansvaret. Nu kommer Siwertsson med förslag till besparingar som han aldrig lagt i omställningsarbetet. De grupper där de suttit har aldrig lagt ett enda eget förslag.

Landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd har avböjt att kommentera kritiken.

Mer läsning

Annons