Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen skjuter studierna i sank

/

I dagarna tar tusentals ungdomar studenten och kommer att fira det med buller och bång. Studentfirandet har i årtionden sett likadant ut. Men de senaste tio åren har ungdomarna börjat dricka allt mer. En trend som enligt Statens folkhälsoinstitut beror på att studentfirandet allt mer drivs av kommersiella intressen.

Annons

– Det har definitivt blivit ett allt större vinstintresse kring studenten. Nu finns det mängder av eventbolag som ordnar studentfester och för varje år blir det fler och fler, säger Lisen Sylwan, informationsansvarig på Statens folkhälsoinstitut.
Lisen Sylwan var med och tog fram rapporten ”För nu ska vi fira studenten” där har de tittat närmare på hur studentfirandet gick till i fyra län förra året.
– Vinstintresset har medfört att det blivit mer alkoholdrickande vid studentfirandet de senaste tio åren. Festerna börjar ofta redan vid jul och fortsätter fram till studenten. Tillgången på alkohol har blivit större och på väldigt kort tid kan ryktet om festerna sprida sig till mängder av ungdomar. Det finns helt andra möjligheter att sprida information om festerna. De marknadsförs via mejl och internetforum, säger Lisen Sylwan.
Det är framför allt i storstäderna som förändringarna har skett. Men på senare år har det gått att se samma tendenser i småstäderna.
– En annan sak som ändrats genom tiden är traditionen om champagnefrukosten. Det var något som inte fanns tidigare. Nu har den börjat sprida sig ner i åldrarna och det har blivit en ny trend bland årskurs nio, säger Lisen Sylwan.
För mycket festande kan innebära problem för eleverna.
– Dricker unga människor för mycket kan de råka ut för saker som de inte vill vara med om. De kan hamna i bråk eller bli sexuellt utnyttjade. För mycket festande kan även innebära de inte orkar med skolarbetet den sista terminen. Det kan bli en inkörsport till ett långvarigt alkoholmissbruk, säger Lisen Sylwan.
Enligt henne kan skolorna tillsammans med föräldrar och elever skapa en sundare inställning till studentfirandet.
– Det går att göra mycket. Skolorna borde tillämpa sin alkoholpolicy i större utsträckning. Det går att se att de skolor som förankrar sina beslut tillsammans med föräldrar och elever lyckas väldigt bra. Det blir ett treviligare avslut för alla parter, säger Lisen Sylwan.

Mer läsning

Annons