Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol alltmer lättillgängligt i Östersunds kommun

/

I en ny rapport som SVT sammanställt visar att antalet serveringstillstånd för alkohol har ökat stort de senaste 30 åren. Jämtland är ett av de län som har flest serveringstillstånd per invånare.

Annons

För 30 år sedan fanns det 21 serveringstillstånd i Östersunds kommun, i dag finns det 76 tillstånd. Att Jämtland är ett av länen med flest serveringstillstånd förvånar inte Thomas Andersson, alkohol- och narkotikapolitisk samordnare vid region Jämtland-Härjedalen.

– Vi är ett län med en stor turismnäring och mycket restauranger, säger Thomas Andersson.

Varför serveringstillstånden har ökat så pass mycket beror på flera saker, enligt Thomas.

– Ändrad lagstiftning med enklare regler och en anpassning till övriga Europa är några av anledningarna, säger Thomas Andersson.

Vilka konsekvenser fler serveringstillstånd kan ge är svårt att säga anser Thomas.

– Ökad tillgänglighet gör att det dricks mer, vilket leder till högre krav på tillsyn, säger Thomas Andersson.

Det är kommunerna i länet som handlägger och beviljar alkoholtillstånd. Leif Nord jobbar som alkoholhandläggare på Åre kommun och är första vice ordförande i kommunstyrelsen för Moderaterna. Han kan se att hur människor dricker alkohol har förändrats.

– Det dricks på helgerna, och så dricks det mitt i veckan, säger Leif Nord.

Men det har varit en minskning av antalet serveringstillstånd i Åre kommun.

– Sedan VM 2007 har det minskat varje år. Som mest hade vi runt 115 serveringstillstånd i kommunen, nu är det betydligt färre, vi har inte ändrat några regler utan det kan bero på konjunkturen, säger Leif Nord.

Alkohollagen reglerar hur serveringstillstånd tilldelas, men enligt Leif Nord är det politikerna som har det sista ordet i frågan. Det viktigaste är att man håller koll på vilka etableringar som ansöker om serveringstillstånd och att man utgår från lagen enligt Nord.

– Det finns olika uppfattningar inom Moderaterna hur många serveringstillstånd som ska delas ut, men det gör det nog inom alla partier, säger Leif Nord.

Mer läsning

Annons