Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgolyckorna ökar lavinartat

/

Bil krockade med älg – en vanlig rubrik den här vintern.

Sista kvartalet 2010 var svarta månader för älgolyckor.

Färsk statistik visar en kraftig ökning jämfört med året innan.

Annons

Nationella viltolycksrådet har kommit med nya siffror som visar att antalet älgolyckor i Jämtland ökat dramatiskt.

Under de sista tre månaderna av 2010 så skedde totalt 159 älgolyckor. 2009 var det 87 älgolyckor under samma period. Det är en ökning med 83 procent.

Några olika förklaringar till ökningen finns. Det extremkalla vädret kan ha tvingat ut älgarna på vägarna – snittemperaturen under december 2010 var i Östersund -14.2 grader. December 2009 var det -7.6 grader.

Dessutom finns det brister inom avskjutningen av älgar. Som LT tidigare berättat så skjuter länets jägare bara lite drygt hälften av de älgar som de fått tilldelade (11 817 älgar av 22 925 – 2009 års siffror, senast tillgängliga statistik från länsstyrelsen).

Den kalla hösten och vintern bidrog till att göra att antalet älgolyckor under 2010 hann rusa iväg till 440 stycken. Nära "rekordåret" 2007 då 483 älgolyckor registrerades i Jämtland – och avsevärt mycket mer än under 2009 då 323 älgolyckor noterades.

På Nationella viltolycksrådet ser man med stort allvar på siffrorna. För den nationella trenden är att viltolyckorna blivit fler och fler för varje år.

– Vintern har spelat in. Något som också kan ha haft betydelse är att det fler människor idag anmäler viltolyckor. Sedan så är det klart att viltstammens storlek har betydelse, konstaterar Lars Sävberger, verksamhetsledare på Nationella viltolycksrådet.

Mer läsning

Annons