Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgarna sköts mitt i bostadsområdet

/
  • Polis och jägare drog älgarna till en väntande släpvagn för färd till Hammerdals slakteri.
  • Den här bilden på en av älgarna vid Fornborgsvägen på Frösön togs några minuter innan den sköts.
  • Mitt framför LT:s kamera sköts de två älgarna på Fornborgsvägen på Frösön. Älgarna stod lugnt och betade från träden när skotten föll.
  • Anna Tingsten, Malin Nyman, Lena Först och Carola Johansson blev åskådare till jakten och hade delade meningar om den.

De två älgar som uppehållit sig inom tättbebyggt område på Frösön de senaste månaderna sköts vid lunchtid i går på uppdrag av polisen. Då älgarna sköts framför LT:s kamera stod de och åt björksly på Fornborgsvägen, bara 50 meter från hyreshusen.

Annons

Älgarna hade sprungit runt hyreshusen under flera dagar och natten till torsdagen hade de legat på en uteplats till en av lägenheterna på Fornborgsvägen.

Många hyresgäster blev vittne till att polisens jägare sköt djuren och meningarna bland de boende i området var delade. En del hyresgäster har varit rädda att släppa ut barnen i området på grund av älgarna och tyckte det var bra att man nu sköt dem, men många tyckte att det var fel.

– Det känns olustigt, tyckte Anna Tingsten som bor i ett av husen. Jag tycker älgarna borde fått leva. De var rätt harmlösa när de stod här och betade.

Elin Forsberg, som också bor i området tycker att det är oansvarigt av polisen att bedriva jakt i ett bostadsområde.

– Här bor det barn och vi har ett elevhem för handikappade i området, därför känns det väldigt obehagligt att veta att man stått med ett gevär och skjutit så nära husen. Nu är det fullt med blod på platsen och det ser mycket otrevligt ut, säger hon.

– Jägaren, som inte vill ställa upp med namn eller vara med på bild, tyckte däremot att det var absolut nödvändigt att skjuta djuren.

– Den här älgkon med sin kalv hade inte ett naturligt beteende och det bottnar i en händelse från i somras, säger jägaren.

Det han refererar till skedde i Vagled på Frösön mitt under sommaren. Älgkon hade då två kalvar, men en lösspringande hund gjorde att en av de nyfödda kalvarna kom ifrån sin mamma och boende i området observerade den ensamma kalven. Så småningom gav polisen tillstånd att Sune Häggmark på Moose Garden i Orrviken skulle få hämta kalven till sin älgfarm.

– Efteråt såg jag älgkon i området när hon lockade på sin kalv, berättar jägaren. Hade inte polisen lagt sig i så skulle ko och kalv ha hittat igen varann. Sedan dess har kon uppehållit sig nära byggelse och jag tror att det beror på att hon hela tiden letat efter sin kalv. Det här är en mycket tragisk historia, säger han.

Efter att älgarna hade skjutits i går så drogs de från skogsbrynet till en väntande släpvagn. Troligen kommer de så småningom till slakteriet i Hammerdal och köttet kommer att saluföras bland allmänheten.

Det var kriminalkommissarie Andrew Sörensen vid Östersunds- polisen som gav order om att älgarna skulle skjutas. LT sökte honom under gårdagen utan att lyckas.

Mer läsning

Annons