Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgar förstörde 15 hektar ungskog

/
  • Älgar har betat sönder samtliga tallar på det här hygget, konstaterar Anna Westerlund på Skogsstyrelsen och               Henry Jönsson, en av markägarna. Foto: Håkan Luthman
  • Skadorna är omfattande på i stort sett varje planta av tallungskog på ett av hyggena.
  • Vid eventuell omplantering talas det om att sätta Contortatall som älgen inte är speciellt förtjust att äta av.

Efter vinterns älgvandringar i Brevåg och andra områden i Lit, på norra sidan om Indalsälven, har omfattande skador konstaterats på tallplanteringar och ungskog.

Annons

– Det är många hundra hektar som är skadade. Ett område som omfattar 15 hektar ungskog är totalförstört. Där är det bara att göra om alltihop, säger Anna Westerlund konsulent på Skogsstyrelsen.

– Om någon tall på hygget klarar sig kan den användas till massaved. Men det som skulle bli fina timmerstockar finns inte längre. Det blir en väldigt stor kvalitetsnedsättning på skogen

I helgen samlades markägare och personer som ingår i Hammerdals jaktvårdskrets för att titta närmare på skadorna. Omfattningen förvånade deltagarna under skogsexkursionsdagen.

– De som var med fick en större förståelse för kravet att sänka älgstammen när de såg problemen, säger Anna Westerlund.

– När det blir så här är misslyckandet totalt. Skyddsjakt är sista medlet i en kedja av åtgärder dessförinnan, säger Henry Jönsson, en av berörda markägare i området.

I vintras begärde markägare skyddsjakt på älg. Länsstyrelsen avslog begäran och i bakgrunden finns ett utlåtande från Hammerdals jaktvårdskrets som inte tillstyrkte skyddsjakten.

Enligt Birgitta Hallgren på länsstyrelsen förutsätter skyddsjakt extrema omständigheter med mycket koncentrationer av älg på ett ställe.

Om de här skadorna får konsekvenser för bedömningen framöver återstår att se. Från markägarnas sida anser man att skyddsjakt hade räddat ett antal tusen träd.

– Det måste till akuta åtgärder här annars är vi utan ungskog framöver, säger Sigge Svensson, en av markägarna som sett hur älgarna ätit upp tallskott under vintern.

Strax efter vinterns älgjakt uppskattades betesskadorna till mellan 15-20 procent. Skogstyrelsen har två procent som mål för färska betesskador.

– Hela Brevåg och Handog har väldigt mycket skador med ett hygge som är exceptionellt skadat, säger Anna Westerlund.

Till trakterna runt Brevåg kommer älgarna vandrande norrifrån. Regleringen av Indalsälven medför öppet vatten. Därför stannar älgarna kvar på norra sidan och betar.

– Och när det är så mycket snö som i vintras, i kombination med tillgången på bete, så kommer älgen hit, konstaterar Anna Westerlund

Henry Jönsson har hyggen som klarat sig, tack vare att plantorna inte hunnit växa och täckts av snötäcket.

Går det att plantera nytt?

– Gran eller Contortatall samt att sänka älgstammen är de enda förutsättningar som finns. Vi kan inte påverka att älgen vandrar, säger Anna Westerlund

Det står också klart att finns en hel del kvar att göra inom de kvoter som jaktlagen tilldelats. Jägarna i Öråns storlicensområde, som omfattar trakterna runt Brevåg, nådde upp till drygt 60 procent av älgtilldelningen i år.

Mer läsning

Annons