Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreteam ska prioritera vården till länets äldre

/
  • Distriktssköterskan Elsy Bäckström i samspråk med landstingsledamoten Jonny Springe, s, om de äldres hälsa.Foto: Anita Näsberg
  • Elsy Bäckström, distriktssköterska i Ragunda kommun, leder arbetet med att de äldres hälsa ska prioriteras.  Foto: Anita Näsberg

Två äldreteam har inrättats i länet, allt för att ge de gamla, multisjuka över 75 år ett bra liv. De äldre patienternas behov ska därmed kunna prioriteras.

Annons

I måndags började ett äldreteam i Berg och i Ragunda att jobba. I Strömsunds kommun ligger de också i startgroparna.

Det finns 12 865 multisjuka som är äldre än 75 år i vårt län. Det är alltså tio procent av länets befolkning. Sedan mitten av oktober 2007 har det pågått en process under Elsie Bäckströms ledning.

Elsie Bäckström är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, och distriktssköterska i Ragunda kommun.

Genom arbetet har de försökt skapa förbättringar för de äldre med fokus på kvalitetsförbättringar och rätt vårdnivå.

– Vi har haft kontakt med anhörigvården och pensionärsorganisationerna och de vill prioritera att rätt person kommer in i början av sjukdomstiden, säger Elsie Bäckström som redovisade arbetet på landstingsfullmäktige i går.

– Det gäller att ha kontakt med en bra sjuksköterska, för de äldre vill inte åka in och ut på olika vårdinstitutioner och då pratar jag inte bara om sjukhuset.

Genom kartläggning har de sett att många upplever svårigheter med att få kontakt med vården.

– Det saknas en helhetssyn för gruppen utifrån patienternas perspektiv, de konsumerar mycket vård och kräver mycket vård utan att den är kvalitetssäkrad.

I arbetet har de konstaterat att det behövs äldreteam i varje kommun kopplat till patientens och de närståendes behov.

Teamet ska identifiera de multisjuka och se vilka professioner inom vården som måste vara inblandade.

– Vården måste planeras och en ”dirigent” måste utses, förmodligen distriktssköterskan, som samordnar insatserna, säger Elsy Bäckström vidare. Sedan är det viktigt med uppföljning.

– De äldre måste få uppleva ett värdigt liv.

Under landstingsfullmäktige togs frågan upp om fallincidenter bland de äldre.

– Vi har haft 300 höftfrakturer under förra året och varje patient kostar 250 000 kronor, säger Anna-Karin Mattsson som är projektkoordinator inomlandstinget.

– Därför är det fallförebyggande arbetet viktigt, det gäller att hitta riskgrupperna och sätta in åtgärder. Här pågår ett långsiktigt arbete där vi inte sett resultatet ännu.

Mer läsning

Annons