Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre patienter får vänta länge på hemgång från sjukhus

Många äldre får ligga kvar på sjukhus i flera dagar trots att de är friska nog att gå hem. I Jämtlands län var väntetiden på hemgång för utskrivningsklara patienter i snitt 4,3 dagar under 2017, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Läs också: Här är sjukhusets nya tillskott – nu opereras patienter i Östersund med hjälp av robot

När en patient, som oftast är äldre, på sjukhuset i Östersund är utskrivningsklar från sjukhuset, men behöver fortsatt vård, är det kommunen som tar över vårdansvaret. I den övergången kan det uppstå fördröjningar, visar rapporten från Socialstyrelsen.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Kalle Brandstedt är det inte heller bra om patienterna ligger kvar på sjukhus efter utskrivning då det tar upp vårdplatser i onödan.

Tidigare har kommunerna varit betalningsskyldiga från och med den sjätte dagen på sjukhus efter utskrivning. Men vid årsskiftet infördes en ny lag, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård med en tidsfrist på max tre dagar. Det innebär att efter tre dagar måste kommunerna betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus.

Inom Region Jämtland Härjedalen var den genomsnittliga väntetiden på hemgång efter avslutad sjukvård 4,3 dagar under 2017.

– Tanken är att patientflödet ska bli så bra som möjligt, generellt sett. Men man måste också se till varje enskilt fall, det kan finnas tillfällen då det är bättre att patienten ligger kvar, säger Kalle Brandstedt till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Så ska cancervården förbättras i länet

Mer läsning

Annons