Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre man fick gå tio år med trasig höft

Östersunds sjukhus glömde bort att operera en äldre man som därför helt i onödan har fått gå med en trasig höft i nästan tio år.

Annons
Misstaget upptäcktes när den nu drygt 70-årige mannen kom i kontakt med sjukvården för behandling av prostataproblem. En sjuksköterska noterade då förvånat att mannen var uppsatt för en planerad höftoperation år 1999. Men ingreppet måste ha glömts bort för mannen fick aldrig någon kallelse och ingen hörde av sig till honom.
Det hela började för drygt tio år sedan då mannen bröt lårbenshalsen. Han opererades akut och skulle därefter bli bra. Men de skruvar som skulle hålla ihop den lagade lårbenshalsen ville inte sitta kvar och mannen hade därför mycket svårt att gå. Sjukvården fattade i det läget ett beslut om att göra om operationen men sedan glömdes ingreppet bort.
Mannen själv förstod inte att en ytterligare operation var planerad och trodde att sjukvården hade gjort sitt i hans ärende. Sedan dess har han gått med rollator och hans liv har varit starkt begränsat på grund av den dåliga rörligheten. Händelsen har nu anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Mannen har också anmält att han inte fått en korrekt behandling när det gäller prostataproblemen. Han berättar att han under många år gått i tron att han haft prostatacancer och att sjukvården först nyligen upptäckt att det handlat om en helt vanlig prostataförstoring. Mannen menar att han därmed har fått leva med en ångest som hade kunnat undvikas om sjukvården utrett hans problem ordentligt från början.

Mer läsning

Annons