Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagarkammaren i Östersund hotad

/
  • Flera kammare i Sverige har slagits ihop till större enheter och två kammare i närheten, i Örnsköldsvik och Skellefteå, har lagts ned efter först gjorts om till utstationeringsorter till andra kammare. ”Det är det vi är oroliga för kommer att hända  i Östersund i förlängningen”, säger Eva-Lena Rimér, vice chefsåklagare  i Östersund.  Foto: Henrik Flygare

Mikael Lundquist, chef på åklagarkammaren i Östersund, ska sluta. Därmed står också kammaren på ostadig mark och det finns en oro bland de anställda om vad som kommer hända i framtiden.

Annons

I april har Mikael Lundquist suttit på chefsstolen i två år.

– Jag veckopendlar från Luleå och överenskommelsen när jag började här var att jag efter två år fick rätten att ompröva mitt beslut, endera fortsätta eller gå tillbaka till en tjänst i Luleå.

Det sistnämnda alternativet är hans val och han slutar i maj/juni. Men att rekrytera en ny chef är inte det självklara alternativet för åklagarmyndigheten trots att åklagarkammaren i Östersund visar upp en ekonomi i balans och har bra resultat.

I veckan var Mats Åhlund, överåklagare för Stockholm och den norra regionen, på besök i Östersund för att diskutera framtiden och informera om de tre alternativ som finns.

Ett alternativ som presenterades för de anställda i veckan är att utlysa chefstjänsten, alternativ nummer två är att chefen för åklagarkammaren i Sundsvall blir chef också för Östersund. Det tredje alternativet är att det inte längre ska finnas en åklagarkammare i Östersund och att funktionen slås ihop med Sundsvall, i och med det blir Östersund en utstationeringsort till Sundsvall.

Det är tidigare diskussioner om förändringar samt utvecklingen för andra kammare i landet som är orsaken till oron bland personalen berättar Eva-Lena Rimér, vice chefsåklagare i Östersund.

Redan i höstas diskuterades att kammarens mängdbrottsutredningar skulle flyttas till Sundsvall. Och både Örnsköldsvik och Skellefteå, som tidigare varit utstationeringsorter, har lagts ned.

– Vi vill ju fortsätta vara en egen kammare. Jag har jobbat här sedan 1985 och tycker att vi klarat oss bra fast vi är en liten kammare. Det har heller aldrig varit några problem att rekrytera hit, säger Eva-Lena Rimér.

Bland annat skulle möjligheten till specialisering försvinna om de inte längre var en egen kammare.

– Det har också varit en trend i Sverige att man lagt ihop flera kamrar till en stor, säger hon.

Det är ännu en anledning till hennes och de övrigas oro.

Oavsett vilket av de tre förslag som det beslutas om kommer åklagarna i Östersund att arbeta kvar som vanligt.

– Men det finns en oro över vad som händer i förlängningen om det inte blir bestämt att en ny chef ska rekryteras för då blir det som vanligt, säger Eva-Lena Rimér.

I Östersund arbetar sex personer men de är två man kort just nu.

Till veckan ska beslut om vad som ska hända med åklagarkammaren i Östersund fattas av riksåklagare, Anders Perklev, och överåklagare med ansvar för den norra regionen, Mats Åhlund.

Mer läsning

Annons