Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren hävdar: Det var ett mordförsök

/

Ett sällsynt rått mordförsök, knarkaffärer och angiveri i tidigare rättegångar. Det var några av ingredienserna när rättegången kring den uppmärksammade basebollmisshandeln inleddes i går.

Annons

Det var en välbevakad tingsrätt som mötte besökarna den första rättegångsdagen av tre. Ett flertal poliser och väktare befann sig vid entrén och alla som ville komma in fick gå igenom en särskild säkerhetskontroll. Polisen har gjort bedömningen att det här målet riskerar att dra till sig besökare som bör kontrolleras.

Kammaråklagare Åse Schoultz anser att det brott rättegången främst gäller inte är en misshandel utan att det handlar om ett regelrätt mordförsök. Den huvudmisstänkte 33-årige mannen däremot, vek inte en tum under rättegångens inledning. Han hävdar att han är oskyldig och att han inte på något sätt haft med händelsen att göra.

Mordförsöket det handlar om inträffade den 12 juli 2009 i en lägenhet på Söder i Östersund. En man misshandlas svårt med ett basebollträ av en annan man. Även om offret överlever så var uppsåtet att mörda anser åklagaren. Men gärningsmannen har en rånarluva på sig och de många vittnesförhör som följer efter händelsen pekar i skilda riktningar.

Eftersom det inte finns något erkännande från den huvudmisstänkte så ägnade åklagaren en stor del av sin inledning under rättegången åt att i detalj beskriva händelseförloppet. Åse Schoultz tecknar en bild av en kväll med många turer och flera inblandade personer.

Hon beskriver hur den misstänkte 33-årige mannen fått hjälp av flera personer för att komma åt offret som befinner sig i en kompis lägenhet. Efter att ha blivit insläppt i huset så tar sig 33-åringen till lägenheten där han överrumplar sitt offer. Åse Schoultz ger sin bild av vad som hände.

– Det börjar med ett slag mot huvudet. Sedan siktar Y på knäna. X går ner på knä och Y fortsätter att slå mot huvudet och kroppen. X faller omkull och börjar rossla. Slagen fortsätter tills det är tyst.

Den misshandlade 28-åringen minns delar av händelseförloppet men säger att det efter det första slaget mot huvudet bitvis svartnar och att han senare tuppar av. På grund av rånarluvan kunde han inte se gärningsmannens ansikte. Men kroppsformen och uppgifter han tagit del av efter händelsen gör att han inte tvekar att peka ut den huvudmisstänkte.

– Precis som jag sagt i förhören så är jag nästan 100 procent säker på att det var han.

Den 28-årige mannen säger att han så här i efterhand bara spekulera varför 33-åringen gett sig på honom. Han berättar att de båda tidigare haft knarkaffärer ihop och att 33-åringen anklagat honom för att ha skvallrat inför en rättegång.

Den nuvarande rättegången planeras till ytterligare två dagar då ett antal vittnen kommer att höras om händelserna den aktuella kvällen och natten.

Mer läsning

Annons