Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare känner sig otrygga på jobbet

/
  • Att vara åklagare är ingen dans på rosor, en undersökning visar att fyra av har utsatts för hot, våld och trakasserier bara under de senaste två åren. Kammaråklagare Anna Uddenberg som är fackligt ombud på åklagarkammaren i Östersund anser att säkerheten på tingsrätten i Östersund borde vara bättre.  Foto: Scanpix

Fyra av tio åklagare känner en otrygghet relaterad till våld, hot och trakasserier i sitt arbete. Det visar en undersökning som fackförbundet Jusek har genomfört.

Annons

En enkät har skickats till 3 500 anställda inom Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Polisen. Mer än hälften av de åklagare som fått enkäten har svarat och drygt fyra av tio åklagare svarar att de inte är trygga när de utövar sitt yrke.

Enkätundersökningen visar också att det är just åklagarkåren som drabbas oftast av hot, våld och trakasserier. Var fjärde åklagare har på något sätt utsatts för den här typen av händelser i sitt yrke bara under de två senaste åren.

Stig Andersson är kammaråklagare i Östersund. Han känner sig personligen inte otrygg i sitt arbete men berättar att det finns tillfällen då han blivit hotad.

Den senaste gången det hände var för några år sedan men han minns särskilt första tillfället när han var ny i yrket.

– Det var i tingssalen under en rättegång då både jag domaren och målsägande blev utsatta för hot. Personen fick tag på ordförandeklubban som gick sönder, säger han.

Stig Andersson berättar att det heller inte alltid stannar vid hot.

– Vi hade ju en åklagare som för ett antal år sedan blev knivhuggen i ryggen. Det skedde när han var på väg ut från rättegångssalen.

Fysiskt våld hör ändå till ovanligheterna. Stig Andersson säger att hot om våld är betydligt vanligare, något som även Juseks undersökning visar. Trakasserier och skadegörelse är också relativt frekvent förekommande för åklagare.

Kammaråklagare Anna Uddenberg är fackligt ombud på åklagarkammaren i Östersund och hon säger att hon är mycket restriktiv med att lämna ut personliga uppgifter om sig själv, såväl i den riktiga världen som på internet. Hon anser också att säkerheten på tingsrätten i Östersund borde vara bättre.

– Jag kan tycka att säkerheten i domstolen inte är särskilt bra. Ett konkret exempel är att alla får ta med sig ytterkläder och väskor in i rättsalen. Det är en sådan sak som man enkelt skulle kunna ändra på för att undvika att någon tar med sig knivar eller annat in i salen. Vi har påtalat det men det har inte skett någon åtgärd.

Mer läsning

Annons