Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare JK-anmäls i jaktbrottsärende

Den åklagare som ansvarade för det fall där en jaktbas från länet dömdes för jaktbrott borde granskas av justitiekanslern (JK), det anser en privatperson i länet.

Annons

Det var under älgjakten 2004 som jaktbasen spårade upp en skadeskjuten älg och sköt den på ett annat jaktlags marker. Händelsen rapporterades varken till jakträttsinnehavaren, markägaren eller polisen. Den aktuella jaktbasen polisanmäldes och åtalades därefter misstänkt för jaktbrott. Tingsrätten friade basen från misstankarna, men hovrätten dömde honom till dagsböter. När Högsta domstolen för omkring ett och ett halvt år sedan meddelade att de inte tänker ta upp fallet stod hovrättsdomen därmed fast.

Men det byråkratiska efterspelet rörande den skjutna älgen verkar inte vara över. En privatperson från länet har nu JK-anmält den åklagare som hanterade ärendet. Anmälaren menar att den viltområdesförening som ansvarade för de marker där älgen sköts borde ha tillåtits träda in som målsägande i ärendet. Han menar också att åklagaren hindrat ett vittne att återge sin berättelse och att åklagaren inte väckt åtal för ”rätt” brott enligt jaktlagen.

Mer läsning

Annons