Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare byter linje – får misstänkt norsk man till rättegången

Det blir rättegång i Östersund mot den man som misstänks för att ha orsakat sin sambos död på campingen 2007. Åklagaren sänker misstanken från mord till misshandel.

Annons

– Förhandlingen kommer att ske i Sverige. Preliminärt kommer rättegången att hållas i mars, säger Stig Andersson, åklagare.

Då har det gått ganska precis tre år sedan kvinnan miste livet på Östersunds camping. Åtal för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död väcktes i december förra året.

Mannen släpptes redan i maj 2008 ur häkte, där han suttit i ett år. Norska myndigheter har tidigare beslutat att lämna ut mannen till Sverige för misstanken grov misshandel alternativ vållande till annans död.

Men misstankarna mot mannen höjdes och åklagaren hävdade misstanke om mord alternativt dråp.

I augusti i år skulle rättegången hållas, men den misstänkte dök aldrig upp. Det är inget som tvingar mannen till Sverige och frivilligt vill han inte komma. Det är inte möjligt att ställa en person inför rätta för mord när denne är utelämnad till Sverige för ett lindrigare brott. Rättegången blev en häktningsförhandling istället. Förhandlingen togs till Hovrätten, som inte ansåg att det fanns skäl för häktning för mord alternativt dråp.

Sedan har det varit ganska tyst förutom spekulationerna kring om ärendet ska lämnas över till Norge. Men nu har åklagaren ändrat sig.

– Jag inser att han inte har skyldighet att inställa sig till en förhandling som avser mord, säger Stig Andersson.

Brottet mannen kommer att ställas till svars för är alltså istället grov misshandel och vållande till annans död. Tidigare, i samband med rättegången som var planerad i höst, meddelade den misstänkte via sin advokat att han kommer till en rättegång om frågan som ska avgöras gäller den rubriceringen som nu är aktuell.

Det kommer inte att bli ett nytt åtal mot den misstänkte, men Stig Andersson måste göra vissa ändringar.

– Jag behöver ändra bevisuppgifterna, säger Stig Andersson.

Det är han inte klar med ännu. Sannolikt blir det rättegång under vårvintern.

Mer läsning

Annons