Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afghanutredning klar före sommaren

/

Utredningen av dödsskjutningarna av de svenska soldaterna och deras tolk i Afghanistan beräknas bli klar före sommaren, enligt chefsåklagare Krister Petersson.

Annons

I början av veckan levererade försvaret soldaternas skyddsvästar och övriga personliga utrustning och vapen till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. En vecka tidigare hade Rikskriminalpolisen inlett en förundersökning om mord, vilket är rutin när svenska medborgare utsatts för våldsbrott utomlands.

Den civila förundersökningen leds av chefsåklagare Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren. Han är mycket tystlåten om hur han bedömer utredningsmaterialet så här långt och vill inte heller svara på frågan om vad han tycker om försvarets hantering av ärendet. Det har anonymt påståtts att polisen nekades följa med ett militärt plan till Afghanistan. Senfärdigheten med att överlämna material till polisen har också kritiserats.

– Jag vill inte ägna mig åt någon pajkastning mot försvaret. Och jag hanterar fakta, inte spekulationer, säger Petersson till TT.

Han har suttit i möte med representanter för försvaret flera gånger denna vecka, men vill inte säga något om vad man kommit överens om.

TT: Kommer ni att åka till Afghanistan och höra soldaternas kamrater där?

– Det är ju normalt att man hör alla som vet något vid en sådan här händelse, men vem och var tänker jag inte berätta, säger Petersson.

I mitten av nästa vecka kommer en första rapport från Försvarsmaktens egen utredning av händelsen.

Mer läsning

Annons