Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afasiföreningen kan hjälpa många fler

/
  • Anna-Britt Olofsson och Ulrik Holm drabbades båda av afasi i sviterna av en stroke, och det har tagit mycket tid och rehabilitering att komma tillbaka.Foto: Henrik Flygare
  • ”Ofta är det svårt att bli förstådd som afatiker, många tror att man inte förstår, eller att man är full”, säger Ulrik Holm. Han drabbades av afasi i sviterna av en stroke för 12 år sedan.Foto: Henrik Flygare
  • Ellinor Flodström är handledare i Afasiföreningens lokaler dit afatiker kan komma och få hjälp att träna upp tal- och skrivförmågan. Britta Gustavsson är pensionerad logoped och ordförande i föreningen, som hon startade tillsammans med Anna-Britt Olofsson för 30 år sedan.

För drygt 12 år sedan drabbades Ulrik Holm av en stroke. Han blev förlamad och tappade talförmågan. Rehabilitering har gjort att han återfått den och en stor hjälp har varit Afasiföreningen i Jämtlands län.

Annons

– Många är inte medvetna om att vi finns, säger Britta Gustavsson, som är ordförande i föreningen.

Numera är hon pensionär, men då jobbade hon som logoped och hjälpte flera afatiker att träna tillbaka tal, skrift, räkne- och sifferförmågan. Tillsammans med en av sina dåvarande patienter, Anna-Britt Olofsson, startade hon föreningen för 30 år sedan.

Nu hjälps de och föreningens andra 70 medlemmar till att driva en rehabiliteringsverksamhet på Remonthagen i Östersund.

– Vi brukar ha öppet tisdagar och onsdagar och just nu brukar sju personer komma – men vi skulle kunna hjälpa hur många som helst, säger Ellinor Flodström, som är handledare och den som hjälper till i rehabiliteringsrummet.

Deras största problem är att nå ut till allmänheten, till hemtjänsten och afatikernas anhöriga om att de finns som ett stödalternativ.

– Ofta är det svårt att bli förstådd som afatiker, många tror att man inte fattar, eller att man är full, säger Ulrik Holm.

I själva verket förstår de mycket väl, men tanken och talet, eller skriften går inte ihop – och det kan ta tid att träna upp.

– För mig tog talet ett år, säger Ulrik Holm, som är gammal speciallärare och applicerade samma utlärningssystem på sig själv som han använt till sina skolelever.

I Afasiföreningens lokaler har de köpt in datorer med särskilda program som hjälper afatiker att träna tal- och skrivförmåga.

Mer läsning

Annons