Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ACB stoppar alla löneutbetalningar

/
  • ”Jag är skyldig att försätta bolaget i konkurs om jag bedömer att situationen inte går att lösa, men jag tror och hoppas att vi ska klara ut den här situationen”, säger ACB Laminats vd Hans Ederwall.

Ännu en gång står ACB Laminat på ruinens brant. Alla utbetalningar har stoppats och bolaget har begärt företagsrekonstruktion.
– Företaget har sett bättre dagar, konstaterar vd Hans Ederwall.

Annons

ACB Laminat har haft ett tufft år. I somras var en konkurs hotande nära, men tackvare att långivaren skrev ner bolagets skulder och att ägaren sköt till mer pengar lyckades den nytillträdda vd:n Hans Ederwall och den resterande företagsledningen i sista stund rida ur stormen och rädda företaget.

I november kom nästa bakslag – företagets fabrik i Svenstavik måste läggas ned i ett försök att effektivisera verksamheten.

Och nu är det alltså dags igen.

I går förmiddag ansökte ACB Laminat om att försätta företaget i rekonstruktion. Ett par timmar senare godkände tingsrätten företagets begäran.

– Som situationen ser ut i dag, ställs vi inför två alternativ. Eftersom en konkurs av företaget är otänkbart beslutade vi med ägarnas välsignelse att ansöka om rekonstruktion, säger Hans Ederwall.

Att företaget försätts i rekonstruktion innebär att alla utbetalningar har frysts och att en advokat, som kan liknas med en konkursförvaltare, har fått ansvar att kontrollera och godkänna alla utbetalningar. Rekonstruktionen innebär också att de anställda som skulle ha fått sin löneutbetalning i dag inte kommer att få några pengar. I stället går den statliga lönegarantin in och ersätter de anställda. I början av nästa vecka tros personalen få sin ersättning.

– Det här innebär att vi får en fristad, en chans att återhämta oss och bygga upp en validitet, ett kassaflöde, som fungerar, säger Hans Ederwall.

Företagsrekonstruktionen gäller först och främst i tre månader, men om det därefter finns ”särskilda skäl” kan ACB Laminat få ytterligare tid på sig att slicka sina ekonomiskt blödande sår.

Orsaken till den akuta krisen är bland annat de engångskostnader som företaget har haft i samband med att fabriken i Svenstavik ska läggas ned och delar av produktionen ska flyttas till Skanderåsen. Samtidigt har materialkostnaderna stigit i pris medan efterfrågan, och därmed priset på de produkter som ACB Laminat producerar, sjunkit. Dessutom har Ikea krävt att bolaget licensierar delar av sin fabrik samtidigt som priset på euron stigit kraftigt.

– Vi trodde att vi skulle klara oss när vi avklarade bekymren i somras, men vi kunde inte förutspå den finansiella oro som mötte oss, säger Hans Ederwall.

Trots att det är en mycket tuff period som väntar företagsledningen ser Hans Ederwall positivt på framtiden.

– Jag är skyldig att försätta bolaget i konkurs om jag berömmer att situationen inte går att lösa, men jag tror och hoppas att vi ska klara ut den här situationen, säger han.

Samtidigt kan han inte lämna någon garanti för att ytterligare anställda kan tvingas varslas under det kommande arbetet.

– Jag kan inte utesluta att anställda kan få lämna företaget, men det är ingenting vi har tagit något beslut om.

Mer läsning

Annons