Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABF knackar dörr för att nå arbetslösa invandrare till kurser

/
  • Under vintern har Alexander Souri gått runt bland lägenheterna i Torvalla för att nå ut till arbetslösa invandrare. ABF ska starta en kurs  i området för både arbetslösa svenskar och invandrare, för att öka integrationen och få invandrarna att öka kunskapen om det svenska samhället. Foto: Håkan Luthman
  • ”Dörrknackningen har inneburit att vi har träffat mycket folk och kunnat svara på frågor och hjälpa till med sådant som inte rör kursen i det svenska samhället. Vi har hjälpt en ensam äldre invandrarkvinna att få en kontaktperson hos kommunen”, berättar Alexander Souri.

Alexander Souri på ABF har tagit till ett annorlunda grepp för att nå arbetslösa invandrare att gå med i en kurs för att öka integrationen i samhället. Han knackar dörr bland lägenheterna i Torvalla.

Annons

– Till våra andra studiecirklar brukar vi annonsera, sätta upp affischer och informera vid exempelvis universitetet och Lärcentrum, säger han.

Men den här studiecirkeln vill studieförbundet ABF nå fler, även till de som i dag inte tar del av det svenska samhället så mycket. Och för att nå dem är det dörrknackning som gäller. Liknande projekt pågår även i andra svenska städer.

– Jag och min kollega Parvaneh Hosseini började gå runt redan i höstas för att hitta deltagare.

De valde Torvalla eftersom det bor en större andel invandrare där än i andra stadsdelar. Och tanken är att kursen ska hållas på plats i Torvalla, så de boende inte ska behöva ta sig så långt.

Grupperna ska bestå av hälften svenskar och hälften invandrare.

– Det behövs för att integrationen, det leder till att de vågar bemöta varandra under samma tak. Annars blir det att man pratar med varandra på distans, säger Alexander.

Kursen ska ge en bättre inblick i det svenska samhället och hur det fungerar med svensk demokrati.

– Vi kommer exempelvis att försöka göra studiebesök hos polisen, arbetsförmedlingen, Lärcentrum och Mittuniversitetet.

Än så länge behöver Alexander Souri knacka på några dörrar till innan kursen blir fulltecknad och kan komma igång, vilket i dagsläget beräknas bli efter sommaren. Och flyter kurserna på bra kan verksamheten fortsätta.

Mer läsning

Annons