Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring låg utomhus i 30-gradig kyla

En äldre man förirrade sig ut från sitt kommunala boende och blev liggande utomhus i minus 30 graders kyla.

Annons

Anhöriga till mannen har anmält de ansvariga på Östersunds kommun för vållande till annans död.

Den tragiska händelsen inträffade på ett äldreboende i Östersunds kommun tidigare i vinter. En man i 80-årsåldern hade på något sätt tagit sig ut från boendet och hittades tidigt på morgonen av personalen. Mannen var då mycket nerkyld eftersom temperaturen utomhus var cirka -30 grader. Mannen fördes till sjukhus efter händelsen. Han avled cirka en månad därefter.

Kommunen har gjort en utredning av händelsen och konstaterar att den äldre mannen har utsatts för ett allvarligt missförhållande. De ansvariga för äldreboendet har brustit i vården av mannen eftersom det var känt att han ibland kunde vara förvirrad.

Den nattsköterska som tittade till mannen senast under natten glömde att sätta på dörrlarmet som skulle ha påkallat personalens uppmärksamhet om han gick ut. Inte heller den larmmatta som funnits intill mannens säng har gett något utslag när mannen stigit upp.

Kommunens utredning konstaterar också att personalen direkt efter händelsen skulle ha ringt larmnumret 112. I det här fallet väntade de ansvariga i två timmar innan de tillkallade en ambulans. Mannens anhöriga har anmält händelsen till polisen och till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De vill att myndigheterna ska undersöka om de ansvariga för boendet har gjort sig skyldiga till vållande till annans död.

Mer läsning

Annons