Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

72 miljoner ska sparas – men det räcker inte till

Östersunds kommunfullmäktige beslutade i går om riktlinjerna för att genomföra besparingar på drygt 72 miljoner kronor nästa år. Samtidigt konstaterades att den besparingen inte kommer att räcka till.

Annons

Gårdagens möte i kommunfullmäktige präglades till stor del av debatten om de enorma besparingar som Östersunds kommun står inför de närmaste åren. Prognosen visar att kommunen kommer att behöva spara över 130 miljoner kronor fram till och med 2012 om ekonomin ska gå med plus minus noll.

Fullmäktigebeslutet för 2010 innebär att kommunens olika verksamheter har fått ramar för hur mycket de måste spara. Barn- och utbildningsförvaltningen blir den verksamhet som måste spara mest. Där ska kostnaderna minskas med drygt 28 miljoner kronor.

Exempel på andra besparingar som måste göras är att kommunstyrelsen ska spara 7 miljoner kronor, vård- och omsorgsnämnden 17 miljoner kronor och socialnämnden 5,6 miljoner kronor.

Fullmäktige beslutade alltså att ge direktiv för besparingar på 72,3 miljoner kronor nästa år men också att snabbt ta fram förslag till besparingar som måste genomföras redan 2009. Fullmäktige kom också fram till att både den politiska majoriteten och oppositionen ska samarbeta för att snabbt ta fram förslag till årets besparingar.

Både majoriteten och oppositionen var överens om att besparingar i 70-miljonersklassen inte kommer att räcka till för att undvika ett underskott nästa år. Sannolikt måste ytterligare cirka 30 miljoner kronor sparas för att överhuvudtaget få budgeten i balans.

Mer läsning

Annons