Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

600 meter lång sittlift planeras på Frösön

Toppen på Östberget kommer i framtiden kunna nås via en 600 meter lång sittlift från Lövstabadet. Åtminstone om allt går enligt den detaljplan som Östersunds kommun just har skickat ut för samråd.

Annons

Enligt planen som berör området runt Östbergets topp planeras utbyggnaden av skidområdet ske i tre etapper. Den första etappen ska stå klar redan till början av skidsäsongen 2010/2011. Då ska Ladängen, ängssluttningen från toppen ner mot Byvägen, förses med en lift som är 400 meter lång och har en fallhöjd på 80 meter. Nedanför Byvägen planeras en ny nedfart med en knapplift.

Året efter så ska de båda backarna sammanbindas genom att Gustavsbergsbackens lift förlängs med 160 meter.

Sittliften från Lövstabadet mot toppen ingår i den tredje etappen då också en skidbro föreslås byggas över Byvägen samt förlänga nedfarten till Fröjavägen. Det finns ingen klar tidsplan för den tredje etappen utan detaljplanen konstaterar bara att "etapp tre ligger längre fram i tiden".

Tanken är också att det ska byggas parkeringsplatser och servicebyggnader vid Byvägen nedanför Ladängsbacken. Den nuvarande Toppvägen föreslås förlängas ända upp till utsiktstornet medan Utsiktsvägen som nu leder upp till toppen av berget ska stängas för biltrafik.

Detaljplanen tar också upp de 13 fastigheter i området som innehåller bostäder, fastigheterna ges i planen en byggrätt på 200 kvadratmeter. Ett nytt enbostadshus finns också med i planen, tomten ligger längs övre delen av Utsiktsvägen.

Samrådstiden för detaljplanen går ut den 16 oktober.

 

Mer läsning

Annons