Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 miljoner minus - största förlusten någonsin för Milko

Problemen hopar sig för Milko. De går mot en rekordförlust och samtidigt bryter nu Arla transportsamarbetet.

Annons
Milkos delårsrapport visar på en förlust på 27,8 miljoner kronor för perioden januari till och med augusti 2008, att jämföra med minus åtta miljoner kronor under 2007.
- Milko har haft ett utmanande år med stor prisvariation på världsmarknaden som påverkat resultatet, säger Milkos vd Erik Gumabon.
Energi- och drivmedelspriser har gått upp och nedläggningen i Bollnäs kostar även den, och prognosen pekar mot ett minus på totalt 50 till 60 miljoner kronor för 2008, vilket är den största förlusten någonsin för Milko.
- Vi kommer att sänka kostnaderna med 150 miljoner under tre år för att få upp lönsamheten, säger Erik Gumabon.
Omsättningen har däremot ökat jämfört med i fjol eftersom priserna gått upp på färskvaror och ost.
- Vi gör en offensiv satsning under 2009 där vi prioriterar bredbara produkter, som vi ju tillverkar i Östersund, och satsar på nya förpackningar och ny profilering, kommenterar styrelse ordförande Per Åsling.
Dotterbolaget Fjällbrynt AB startades under 2008 och det går alltså bra. Per Åsling bekräftar att det ska satsas i Karlstad men betonar att summan inte ännu är bestämd.
- Vi kommer att satsa både i Östersund och Karlstad, men någon summa bestäms inte förrän i december då vi beslutar om investeringar för kommande år i samband med budgeten, säger han.
När det gäller transportsamarbetet som upphör från och med första november så är det ingen nyhet för Milko. Alla mejeriföretag har hittills samarbetat och transporterat varandras produkter till butiker i de områden som de verkar, men nu bryter alltså Arla det samarbetet.
- Vi har känt till det i ett år och är väl förberedda. I det här fallet tycker vi att det är bra med en förändring eftersom det var ett tungrott system som inte har fungerat så bra. Vi har en bättre lösning på gång, säger Per Åsling.
Den tredje oktober så beslutade Milko att sänka avräkningspriset för bönderna med 15 öre per kilo mjölk.
- Om det blir ytterligare prissänkningar vet vi inte i dag. Det är Arla som håller priset nere för både bönderna och handeln, säger Erik Gumabon.

Mer läsning

Annons