Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

53 kan mista jobbet när Frösö LVM-hem hotas

/
  • ”Att det blev just Frösön beror bland annat på att vi har ett hyreskontrakt som sedan tidigare är uppsagt. På andra platser har vi hyreskontrakt som sträcker sig ytterligare fyra år”, säger Robert Stenbom, chef för Statens institutionsstyrelses norra region.
  • 53 tillsvidareanställda och ett antal visstidsanställda kan förlorar jobbet när staten nu vill lägga ned Frösö LVM-hem. Under torsdagen informerades personalen om det lagda förslaget.

Frösö LVM-hem kan komma att läggas ned. Mer än 50 jämtar kan därmed förlora sina arbeten.

Annons

I går förmiddag informerades personalen på Frösö LVM-hem om Statens institutionsstyrelses, SIS, förslag att lägga ned verksamheten.

– I grunden är förslaget baserat på den dalande kurvan av inskrivna klienter. Vi har en överkapacitet och hela myndigheten måste anpassa sig, säger Robert Stenbom, chef för Statens institutionsstyrelses norra region.

– Frågan har varit hur och var vi ska genomföra besparingarna, fortsätter han.

Enligt Robert Stenbom har SIS ledning tittat på möjligheten att använda den berömda osthyveln för att komma i den ekonomiska kostymen, men kommit fram till att det inte lönar sig att ta lite här och lite där.

– Vi har kommit fram till att det bästa resultatet blir om vi tar bort hel institution, säger Robert Stenbom.

Att SIS ledning bestämt sig för att föreslå en nedläggning av just LVM-hemmet på Frösön har många förklaringar.

– Att det blev just Frösön beror bland annat på att vi har ett hyreskontrakt som sedan tidigare är uppsagt. På andra platser har vi hyreskontrakt som sträcker sig ytterligare fyra år, säger Robert Stenbom.

53 tillsvidareanställda och ett antal visstidsanställda kommer att beröras om SIS-ledningens förslag att lägga ned LVM-hemmet på Frösön blir verklighet. För vissa kan en nedläggning innebära att de blir erbjudna förflyttning till andra institutioner, för andra kan det väntade beslutet innebära arbetslöshet.

– Personalen har reagerat som man kan förvänta sig i en sådan här situation. De flesta har förståelse för att vi måste spara, men de flesta tycker att vi borde göra indragningen någon annanstans, säger Robert Stenbom.

Till veckan påbörjas MBL-förhandlingar med de berörda fackorganisationerna. Om omkring tre veckor beräknas det slutgiltiga beskedet om Frösö LVM-hems framtid komma.

Mer läsning

Annons