Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 svenska soldater finns på plats i Afghanistan

/
  • Den mäktiga bergskedjan Hindukush delar Afghanistan i en nordlig och en sydlig del.
  • Det område som svenska styrkorna opererar i är förhållandevis lugnt. Nordvästra delen av landet bebos främst av folkgrupperna uzbeker och turkmener.I Afghanistans blir det mycket kallt vintertid. Det innebär ofta att stridigheterna klingar av under vintern för att åter ta fart framåt våren. Men för den till stora delar utfattiga befolkningen innebär vintern en kamp för överlevnad.
  • På måndagen hölls en minnes­stund på Camp Northern Lights för de två stupade svenskarna.Foto: Henrik Eskilsson/FS18

Svensk trupp har funnits i Afghanistan sedan 2001. Uppgifterna består i huvud­- sak att försöka upprätthålla säkerhet i landet.

Annons

Det centralasiatiska landet Afghanistan har en våldsam och blodig historia. Med sitt strategiskt viktiga läge på handelsvägarna från Europa till fjärran östern har krigen och erövringarna varit många.

I förhistorisk tid var perserriket och Alexander den store några av ockupanterna. Under medeltiden härjade Djingis Khan i landet som delas av den mäktiga bergskedjan Hindukush.

I mer modern politisk historia blev Afghanistan en storpolitisk spelbricka på slutet av 1800-talet när imperiebyggandet pågick. Storbritannien och dåtida tsarryssland stred då om territoriet.

En lugn period i landets historia följde 1933–1973, Kabul ansågs vara en av Centralasiens vackraste städer. Sen följde en rad av kupper som slutade med att Sovjetunionen invaderade landet 1979 för att stödja den kommunistiska regimen i landet.

Kriget rasade i tio års tid och kostade 1,5 miljoner afghaner livet. Nittio procent av dessa uppges ha varit civila. På den sovjetiska sidan stupade 15 000 soldater.

Efter Sovjets uttåg ur landet 1989 rasade ett inbördeskrig mellan olika fraktioner av den gamla motståndsrörelsen och klanherrar. Nu uppstod också talibanrörelsen som efter år av blodiga strider, bland annat den totala ödeläggelsen av Kabul 1994, kunde gripa makten över landet 1996. Mot slutet av 90-talet utvecklades landet till ett tillhåll för militanta islamistiska grupper, bland annat al-Qaida som leddes av saudiern Usama bin Laden.

Talibanerna styrde nittio procent av landet, förutom ett område i nordöst som behärskades av styrkor ledda av Ahmed Shah Massoud även kallad ”Lejonet av Panshir”. Han dödades i ett bombattentat den 9 september 2001.

Bara två dagar senare, den 11 september, förändrades allt. Kaparna på de flygplan som träffade mål i USA visade sig tillhöra al-Qaida. Nu stod terrororganisationen och därmed även dess värdland i världens fokus. USA angrep Afghanistan den 7 oktober 2001 och hade landet under sin kontroll i december samma år.

I dag kontrolleras Kabul och omgivande områden av centralregeringen men bombdåd och attacker från motståndsfraktioner tillhör vardagen. Södra delen av landet i regionen runt Kandahar är oroligast och där har talibanerna kontroll över vissa delar.

Den internationella styrkan ISAF har ungefär 65 000 soldater på plats i landet varav cirka 500 är svenskar. Den svenska styrkan hjälper till att kontrollera det nordvästra hörnet av landet där staden Mazar-e-Sharif fungerar som bas. Sverige har funnits på plats sedan årsskiftet 2001–2002.

Mer läsning

Annons