Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 miljoner till naturvård i länet

Länsstyrelsen får nästan 50 miljoner kronor från Naturvårdsverket att använda till naturvård under året.

Annons

Av de 50 miljoner kronor som Naturvårdsverket fördelat till Länsstyrelsen i Jämtlands län ska cirka 20 miljoner kronor användas till att bilda naturreservat. Pengarna ska användas till att finansiera inköp av mark och som ersättning till markägare.

Dessutom får länsstyrelsen 7 550 000 kronor för att vårda de befintliga naturreservaten och nationalparkerna. Dessutom anslår Naturvårdsverket 900 000 kronor till Naturum i Vålådalen.

För de statliga leder som finns till exempel i fjällkedjan får länsstyrelsen 6,9 miljoner kronor att använda till underhåll av lederna.

Av de 50 miljoner kronor som länsstyrelsen får är 650 000 kronor öronmärkta för restaurering av vattendrag. Rensade flottleder ska återställas, lekgrus läggas ut och vandringshinder som vägtrummor ska avlägsnas i Rörströmsälven, Långsån och Gimån.

765 000 kronor ska användas till strandskyddsarbete. Naturvårdsverket bedömer att förändringen av strandskyddsreglerna och att ansvar flyttas till länsstyrelser och kommuner kommer att innebära mer arbete för länsstyrelserna. Det bidrag länsstyrelsen får ska användas till att vägleda kommunerna i identifieringen av landsbygdsutvecklingsområden, där det ska bli lättare att bygga nära vatten.

Till rovdjursinventering anslås 3,6 miljoner kronor.

Naturvårdsverket ger också 250 000 kronor i stöd till Interregprojektet för naturskyddade området Femundmarka, Rogen, Långfjället. På svensk sida deltar både Dalarnas och Jämtlands län i projektet, och pengarna betalas ut till Jämtlands län.

Mer läsning

Annons