Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48-åringen i centrum för flickvännens död

/
  • 48-åringen som är misstänkt för grov misshandel och vållande till annans död kommer från Steinkjer. Den 31-åriga kvinnan som dog i campingstugan i Östersund var hemmahörande i Trondheim/Hommelvik. Tre år efter händelsen var uppmärksamheten stor när rättegången inleddes i Östersund i går.    Foto: Lennart Öhd

Den 31-åriga kvinnan från Tröndelag dog i en stuga på Östersunds camping och lämnade tre små barn efter sig. I centrum för alla misstankar finns den 48-årige man som var hennes pojkvän.

Annons

– Det finns inte ord som täcker det tragiska som hänt, sa 48-åringen vid ett tillfälle när han var nära gråt och rösten svajade när rättegången inleddes i går.

Hans version av vad som hände i campingstugan finns på en rekonstruktionsvideo. Den visar hur 48-åringen hittar flickvännen livlös på toaletten, sedan han trampat runt på campingen cirka 40 minuter i mycket långsamt tempo.

Efter konstgjord andning och hjärtmassage i mer än 15 minuter ringde han larmnumret och sa: ”Jag tror min fru har dött”.

Åklagaren anser att 48-åringen dessförinnan förgiftade kvinnan genom att tvinga eller vilseleda henne att äta läkemedel. Därefter skar han henne i underlivet och fördröjde räddningsinsatsen. Misstankarna gäller grov misshandel och vållande till annans död. 48-åringen nekar till brott.

– Han har inte skurit kvinnan eller försatt henne i hjälplöst tillstånd och inte underlåtit att se till så att hon fick vård, sa Mats Bäck, en av två advokater som försvarar 48-åringen.

Samtalet med larmoperatören på SOS är bandat och spelades upp för rätten.

På första frågan var 48-åringen ringer ifrån svarar han Frösö Camping. Sedan ändrar han sig till att han är vid Storsjöbadet i huset ”Sov i ro”. Men larmoperatören frågar ändå om han befinner sig på Frösö camping och får ”ja” till svar från 48-åringen.

Det ledde till att ambulansen felaktigt skickades till Frösön, innan den omdirigerades till Östersunds camping. Kvinnan var 31 år då hon påträffades död i campingstugan den 14 april 2007.

Hennes söner var då 4, 8 och 10 år gamla.

Advokat Kjell Heggvoll som företräder de tre minderåriga sönerna begär nu nästan 3,5 miljoner kronor i skadestånd sedan de förlorat sin mor.

Längre fram under rättegången kommer åklagaren att höra 48-åringens tidigare fru som han tidigare är dömd för misshandel av.

Bedömningen är att det finns likheter mellan misshandeln av henne i Norge och skadorna i underlivet på 48-åringens flickvän i campingstugan i Östersund.

– Enligt 48-åringens tidigare fru övertalade han henne att ta insomningstabletter. Anledningen: Hon förstod att han ville ha sex med honom och att de tidigare praktiserat sex med smärta. Hon ville ha tabletter för att känna sig lugnare, konstaterade åklagare Stig Andersson.

– Vid ett tillfälle ledde det här till skada med hängande flik i underlivet och 48-åringen använde sig av en tapetkniv för att åtgärda en skada som krävde läkarvård.

Den andre av 48-åringens advokater, Jan-Christian Elden, kallade det som föregick skadan för ”experimentellt sex” och framhöll att den tidigare misshandelsdomen är avtjänad och inte något han ska dömas för nu.

Polisen beslagtog en tapetkniv som 48-åringen hade på sig några dagar efter händelsen i campingstugan. I går visades också en beslagtagen film där han filmar sjukvårdspersonalens upplivningsförsök av flickvännen med en mobilvideo.

Mer läsning

Annons