Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 mil på raska fötter

/
  • Starten för Amundsen race årgång 2009 har gått på Storsjöns is. Tävlingen går nu via Oviksfjällen till Ljungdalen, vidare via Helags till Tänndalen, där den första av två obligatoriska vilopauser är förlagd. Tävlingen fortsätter sedan via Kärringsjön till Grövelsjön och sedan vidare in i Norge via Femunden, Tufsingdalen, Grådalen. Målgången är i Röros. Foto: Ulrika Andersson
  • Thomas Waerner har med sig 15 kilo hundmat till de 12 hundarna, samt nödmat. ”Det är en tuff och intensiv tävling men hundarna är förberedda”, säger Thomas Waerner. Med på bilden är också domaren Freddie Åkerlind.
  • Torbjörn Öhrströms hundar har sprungit flera hundra träningsmil. ”Jag hoppas att alla hundar kommer med till mål”, säger Torbjörn Öhrström.
  • Hans-Petter Haugens hundar vilar i bilen inför loppet. Det är första gången han deltar i Amundsen race.
  • Marie Christensson är en av Torbjörn Öhrströms medhjälpare. Hon lugnar hundar i väntan på att starten ska gå.
  • Heike Kontermann från Tyskland åker Amundsen race för första gången. Hon och hennes man bor i Sverige nu, för att arbeta med hundar. Tidigare har hon deltagit i Femundloppet 400 i Norge.Foto: Birgitte Meidell Roald
  • Flera av hundarna har små tasskydd på fötterna för att de inte ska skada sig när dom springer.

Klockan 18.00 på fredagskvällen gick starten i Amundsen race. Cirka klockan 12 på söndag, efter 42 mil, väntas vinnaren vara framme i Röros.

Annons

Redan strax efter lunch på fredagen var förberedelserna inför starten i full gång på isen i Badhusparken.

Thomas Waerner, från Norge, håller på att ställa i ordning släden och draglinorna. Domare Freddie Åkerlind kommer förbi för att kontrollera att han har med sig vissa obligatoriska saker i utrustningen. Första förband, kartor, kompass, nödmat till hundarna och till föraren är något av det som måste finnas med.

– Släden väger ungefär 70 kilo men det går bra när det är tolv hundar som drar säger Thomas Waerner.

Det är andra gången han ställer upp i tävlingen, i fjol kom han på tionde plats.

En timma före start: De flesta av de cirka 700 hundarna som deltar är otåliga, skäller, ylar och hoppar runt i sina linor. Men det finns faktiskt några som tyst sitter stilla och betraktar det som händer runtomkring.

Torbjörn Öhrström från Ås håller på med förberedelserna. Första gången han körde loppet var ifjol men då tvingades han bryta efter två tredjedelar av loppet. Han hoppas på bättre lycka den här gången.

Hans hundar är spända och vet vad som är på gång. Maria Eriksson, en av hans medhjälpare, hjälper till att lugna hundarna.

– Man vill att de ska spara sin energi till loppet istället, säger hon.

Hon kommer också att hjälpa till vid start.

Torbjörn Öhrström är inte särskilt nervös.

– Bara lite inför starten. Det är ju lite ovanligt med masstart och viktigt att det inte händer något när så många ska iväg samtidigt, säger han.

Klockan 18 drar det breda startfältet iväg över isen.

Mer läsning

Annons