Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 200 statens ersättning för Ingers 13 års lidande

/
  • 4 200 kronor är allt som staten betalar för att Inger Sandström fått vara utan körkort i 13 år. ”Är jag verkligen inte värd ett större skadestånd efter allt jag tvingats stå ut med och alla extra utgifter som jag haft under de här åren”, säger hon.  Foto: Ingvar Ericsson

Staten förorsakade att Inger Sandström, 63, Östersund och Hällesjö, var utan körkort i 13 år trots att hon var berättigad att köra bil. Här om dagen kom besked om skadestånd:

Annons

”Justitiekanslern tillerkänner Inger Sandström ersättning med 4 200 kronor och uppdrar åt Vägverket att betala ut beloppet till henne”, står det kort och gott i beslutet, som inte går att överklaga.

– Är jag verkligen inte värd ett större skadestånd efter allt jag tvingats stå ut med och alla extra utgifter som jag haft under de här åren, utbrister en uppgiven Inger.

– Tänk om det varit tvärtom så att det hade varit jag som varit den skyldige. Då hade staten säkert ruinerat mig. Det här är inget annat än ett hån mot mig.

LT har tidigare rapporterat om händelsen som startade med att Inger Sandström 1995 blev stoppad vid en poliskontroll och då det befanns att hennes körkort gått ut utan att hon förnyat det.

När fallet därefter hamnade i länsstyrelsen tryckte någon på en fel knapp varvid Inger skulle tvingas till en komplett ny körkortsutbilding.

Upprepade samtal till både länsstyrelse, körkortsregister och Vägverk hade ingen verkan.

Det var det som stod i den statliga datorn som gällde.

Punkt.

Inger orkade inte ta sig för med en ny körkortsutbildning förrän ett halvdussin år senare. Då skrev hon in sig i körskola, men gav snart upp.

Våren 2008 ville hennes familj att hon skulle ta upp bilkörandet igen. Hon vände sig till en trafikskola för körlektioner. När hon hade tagit lektioner för runt 8 000 kronor gick hennes man Bengt handledarutbildning så att de kunde övningsköra.

I samband med att Bengt kontrollerade om avgiften för hans handledarutbildning hade registrerats uppdagades felet hos Vägverket.

Inger hade således haft körkort i 13 år utan att veta om det.

Det enda hon hade behövt göra var att lämna in ett foto och betala avgiften om 120 kronor. De statliga pengar som hon tillerkänts är för att täcka kostnader för körlektioner och handledarutbildning.

Staten är fullständigt kallsinnig till allt övrigt som familjen Sandström tvingats genomlida till följd av den olyckliga länsstyrelseprogrammeringen.

Inger Sandström angav i sitt brev till Justitiekanslern ett skadeståndsbelopp om en halv miljon kronor för psykiskt lidande under de 13 åren.

– Jag insåg att det inte kunde bli fråga om sådana pengar, men jag kan ju ingenting om skadeståndsjuridik, och man vet ju aldrig.

Justitiekanslerns handläggare, Karin Wistrand, går med på att Inger fram till 2003 inte hade haft någon möjlighet att få sitt körkort utan nytt förarprov.

– Men 2003 ändrades reglerna och då hade det gått bra.

Inger begärde inget nytt körkortstillstånd förrän 2008.

– Att hon inte ansökt förrän då finns ingen möjlighet för Justitiekanslern att utge något skadestånd för.

Mer läsning

Annons