Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

350 vindkraftverk kan få tillstånd

Länsstyrelsen i Jämtland ser att det finns ett stort intresse för att bygga vindkraftverk i länet. De jobbar just nu med att tillståndspröva sju anläggningar, vilket motsvarar ungefär 350 vindkraftverk.

– Det har varit en enorm ökning de senaste tre åren, säger Sara Huss på läns- styrelsen.

Annons

För stora vindkraftverk, på över 25 megawatt, krävs det enligt miljöbalken tillstånd av länsstyrelsen. Samråd med myndigheter och allmänhet är första steget i tillståndsprocessen Det är framförallt antalet samråd som har ökat.

– Många visar intresse men sedan tar det rätt lång tid innan byggstart. Från det första mötet tills tillstånd kan ges brukar det ta nästan ett år, säger Sara Huss.

Hon tror att många väljer att satsa på vindkraft eftersom det ligger rätt i tiden.

– Regeringen har gått ut och tydligt sagt att den förnyelsebara energin ska öka. Nu kommer det att underlättas med en enklare lagstiftning, säger Sara Huss.

Regeringen har som mål att hälften av energin ska vara förnybar år 2020. Då krävs det att vindkraftverken kommer upp fortare.

Från och med den 1 augusti behöver nya satsningar bara prövas enligt miljöbalken hos länsstyrelsen. Tidigare krävdes bygglov från kommunen men det behövs inte längre i normalfallet.

Prövningen handlade i båda fallen till stor del om samma frågor anser regeringen. Det krävs däremot fortfarande bygglov när vindkraftverk ska uppföras i områden där det råder stor efterfrågan på mark för bebyggelse eller anläggningar.

I dag finns det 24 stycken stora vindkraftverk som är i drift i länet. Den producerade elen räcker till för att värma upp cirka 5 000 villor.

Mer läsning

Annons