Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3000 jämtar vill ha hjälp att sluta röka

/
  • Folkhälsocentrums Helene Olsson, Ronny Weylandt och Anna Swanson gläds åt att de fått uppdraget att se till att Försäkringskassans 500 anställda ska arbeta systematiskt med levnadsvanor.
  • Vi jobbar även med projektet ”Ett friskare Sverige” där vi försöker bilda nätverk med 30-35 olika aktörer främst inom föreningsliv, idrottsförbund, kommuner och träningsställen”, säger Helene Olsson.
  • ”1 496 personer fick fysisk aktivitet på recept under förra året”, säger Ronny Weylandt

Jämtarna vill ha hjälp med att förbättra sina levnadsvanor.

3 000 vill sluta röka och 2 000 vill sluta snusa.

Annons

Det visar en befolkningsenkät som landstingets Folkhälsocentrum ställt till 9 000 länsbor.

Om några veckor kommer Folkhälsocentrum att presentera sin andra rapport som jämför folkhälsa i länets alla kommuner och landsting.

Redan nu kan vi berätta att:

• 77 procent av jämtarna vill öka sin fysiska aktivitet, varav 12 000 personer vill ha stöd.

• 60 procent av befolkningen vill äta mer frukt och grönt, av dessa vill drygt 4 000 personer ha hjälp och stöd för att fixa det.

Fördelningen är jämn mellan kvinnor och män, trots att kvinnor i högre grad äter 500 gram frukt och grönt om dagen.

• 23 procent av personer med funktionsnedsättning vill ha hjälp att öka sin fysiska aktivitet.

• 20 procent av jämtarna som har ekonomiska svårigheter behöver också hjälp

• Dessutom vill 3 000 jämtar ha stöd så de kan sluta röka liksom 2 000 snusare, det motsvarar 13 procent av dagliga snusare.

• 14 procent vill minska sin alkoholkonsumtion och av dessa vill 800 personer ha hjälp. Bland personer som uppger riskabelt alkoholbruk vill 35 procent ha hjälp med att minska sin konsumtion.

Det finns med andra ord en hel del för Folkhälsocentrum att jobba med.

– Det handlar om hälsa på lika villkor, säger Ronny Weylandt som är chef för Folkhälsocentrum. Vi har problem med att övervikt och fetma ökar, ändå är det många som vill ändra sina vanor och öka den fysiska aktiviteten. Det är en viktig utgångspunkt.

Nytt för i år är att de har fokuserat på HBT-frågorna, alltså sexuell läggning, och de funktionshindrade.

– Vår utgångspunkt har varit att titta på skillnader och ta fasta på olikheter, säger Ronny Weylandt vidare. När det gäller frågorna kring sexuell läggning fanns de inte med i den förra mätningen.

Eftersom det dröjer några veckor innan materialet ska presenteras ber han att få återkomma i ärendet då. Men det handlar ändå om att försöka minska gapet mellan dem som har det sämst och bäst.

– Vi har förändrat vårt arbetssätt och levererar en behovsanalys där vi tar fasta på det vi faktiskt vill. Det är motivation vi pratar om. Det är exempelvis tryggare att bo i Jämtland än riket i övrigt.

De pratar om onödig hälsa, alltså att synliggöra så att politikerna kan prioritera att de som mest behöver hjälp också ska få det. Här är arbetsmarknaden en viktig aspekt.

– Det finns ingen naturlag som säger att människor med funktionshinder faktiskt ska få jobba. Men nu har vi bjudit in de funktionshindrade så de i varje fall har en arena att spela på.

Mer läsning

Annons