Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 deltog – men ingen fick sitta i utvisningsbåset ...

/
  • Annika Mohanssen med Amie, av rasen chincilla, som blev champion i helgen.
Egen kristallkrona i buren har persern Straw-berry Fields som är internationell champion och ägs av Stina Granhammar i Sundsvall.
”Kattsporten växer och intresserar allt fler”, säger Liselotte Nilsson i Storsjökatten som fyllde Z-hallen med 300 katter och dess utställande entourage.
Märit Jonsson, Östersund, fick mersmak av utställningen och hennes nakna sphinx-katt fick goda omdömen.
Siamesen Simy Keth kikar fram från mattes axel efter en bedömningsrunda hos domaren på kattutställningen i Z-hallen i lördags.
  • Annika Mohanssen med Amie, av rasen chincilla, som blev champion i helgen.Egen kristallkrona i buren har persern Straw-berry Fields som är internationell champion och ägs av Stina Granhammar i Sundsvall.”Kattsporten växer och intresserar allt fler”, säger Liselotte Nilsson i Storsjökatten som fyllde Z-hallen med 300 katter och dess utställande entourage.Märit Jonsson, Östersund, fick mersmak av utställningen och hennes nakna sphinx-katt fick goda omdömen.Siamesen Simy Keth kikar fram från mattes axel efter en bedömningsrunda hos domaren på kattutställningen i Z-hallen i lördags.

Katter på bred front intog Z-hallen i lördags och domarna i den här sporten skickar ingen till utvisnings-båset för dåligt uppförande. I stället utfärdas omdömen som ”vacker, elegant kropp och stora öron”.

Annons

Just det här betyget fick en av utställningens Rex-katter av domaren Martienn Tausen, en av sju domare som anlitats för tävlingen.

– Vi har domare från Israel, Holland och Norden som är erfarna bedömare i de här sammanhangen, säger Liselotte Nilsson i Storsjökatten som är arrangör av den internationella tävlingen.

– Kattsport är en växande sport och intresserar allt fler. Vi märker det på hur anmälningsantalet överstiger antalet platser.

300 katter bars in till utställningen. Många tryckte i sina burar tills det var dags att ställas inför domarens granskande blick.

– Det är första utställningen för oss och jag trodde det var en engångsgrej men det är läge för flera utställningar, konstaterar Märit Jonsson som ställde ut en sex månaders Sphinx-katt vilken fick omdömet ”excellent” av domaren.

Sphinx-katten har ingen päls och liknar på så sätt en kinesisk nakenhund, men några kläder behövs inte som kompensation och att klappa den känns lite som att stryka på en persika.

Weronica Bergqvist från Sundsvall ställde ut två norska skogskatter, Alve och Puma, och deltog i Östersund för tredje året.

– Det är en fantastisk utställning. Det krävs stort engagemang och mycket funktionärer. Här är det ordning och reda, säger Weronica Bergqvist.

Hon brukar åka på utställningar i Mellannorrland. Arrangemangen bjuder på tillfällen att snacka och mötas kring ett intresse som delas med andra utställare.

Cirka en tredjedel av deltagarna kom från Norge. Annika Mohanssen från Trondheim ställde ut sin Amie, av rasen chinchilla.

– Det gick bra men katten är tio månader och lite för ung för att bli nominerad att gå vidare. Det här var sjätte utställningen och nu blev den champion för första gången, säger Annika Mohanssen.

Mer läsning

Annons