Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-åring köpte sex av barn

Vid flera tillfällen ska mannen ha fått ett barn att utföra sexuella handlingar mot betalning. Händelserna har skett i länet. Nu åtalas mannen.

Annons

En man i länet åtalas för köp av sexuell handling av barn och försök till köp av sexuell handling av barn. Mannen är i 30-årsåldern och barnet var i tonåren när övergreppen begicks.

Enligt åklagaren har mannen vid upprepade tillfällen förmått barnet att mot ersättning företa sexuella handlingar. Händelserna har utspelat sig i länet och åklagaren menar att mannen mot ersättning fått barnet att företa och tåla den sexuella handlingen.

Mannen är också misstänkt för att vid ett tillfälle ha försökt få barnet att mot betalning utföra en sexuell handling. Den här gången var det enligt åklagaren bara tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullföljdes.

Barnet har enligt åklagaren lämnat uppgifter om hur denne påverkats att utföra de sexuella handlingarna och sambandet mellan sex och ersättning.

Köp av sexuell handling av barn är en brottsrubricering som kom i den nya sexualbrottslagstiftningen 2005. Lagen omfattar den som förmår ett barn som är under arton år att göra eller tåla en sexuell handling.

Förbudet mot köp av sexuella handlingar av barn omfattar också köp av sexuella handlingar av barn som sker under andra förhållanden är sådana som utgör rena prostitutionsförhållanden.

Syftet med utvidgningen av lagen var att fånga in situationer som i förlängningen kan leda den unge in i prostitution. Ett exempel på en sådan situation är då någon drar fördel av en ung persons bristande mognad och mot ersättning lockar och utnyttjar honom eller henne i sexuellt syfte. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Till rättegången mot mannen kallar åklagaren förutom barnet två vittnen. För dessa har barnet berättat om sina kontakter med den åtalade mannen, vittnena har också gjort iakttagelser av de ersättningar som barnet fått för att utföra de sexuella handlingarna.

 

Mer läsning

Annons