Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 600 arbetslösa utan ersättning

/

3 600 arbetslösa länsbor får ingen ersättning från A-kassan. Det visar en rapport från LO-distriktet i mellersta Norrland.

– För allt fler löntagare innebär arbetslösheten ett fritt fall utan skyddsnät som dämpar fallet, säger Eva Olovsson, ombudsman, i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan 2006 har antalet arbetslösa som inte har rätt till ersättning från A-kassan nästan dubblerats. I nuläget är det mer än 545 000 personer i Sverige som inte har A-kassa efter att regeringen stramade åt reglerna - mer än 70 procent av Sveriges arbetslösa och undersysselsatta. I Jämtlands län är siffran 3 600.

LO-distriktet har analyserat läget i kommunerna med hjälp av Arbetsförmedlingens statistik. Mörkertalet är stort då inte alla arbetslösa är inskrivna på arbetsförmedlingen, men siffrorna är alarmerande enligt Eva Olovsson.

– Det här är en följd av regeringens vårdslösa försämring av arbetslöshetsförsäkringen. Framför allt ha det blivit svårare för löntagare med svag förankring på arbetsmarknaden och med deltid- och timanställningar att kvalificera sig till ersättning. Men försäkringen har också blivit dyrare och sämre då avgiften höjts och ersättningen sänkts, säger hon.

Mer läsning

Annons