Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-27 grader ute – välkommen till fryshusets -20

/
  • – Välkommen in i värmen, Här är det bara drygt 20 grader kallt, säger Stefan Zetterlund.Foto: Jan Andersson
  • ”Det är riktigt behaglig temperatur i frysrummen jämfört med kylan ute”, säger Stefan Zetterlund, som äger Östersunds fryshus. Här svalkar han sig      med en glass. Foto: Jan Andersson
  • Det här isblocket har en kund för förvaring i frysrummet.”På grund av den torra luften härinne så blir blocket mindre och mindre”, säger Stefan Zetterlund.Foto: Jan Andersson
  • Fryshuset byggdes redan 1964 och är lokalerna är på 1200 kvadratmeter.Foto: Jan Andersson
  • Här står det frusna hjortron i långa banor. Bär som är värda åtskilligt.Foto: Jan Andersson
  • Hjärtat i verksamheten är den enorma kompressorn, som drar  700000 kilowattimmar per år.Foto: Jan Andersson

LT-bilens termometer visar minus 27 grader när jag parkerar utanför Östersunds fryshus, vid gamla slakteriet på Litsvägen. I dörren till de stora frysrummen står ägaren Stefan Zetterlund och ser nöjd ut.

– Välkommen in i värmen, härinne har jag bara drygt 20 grader kallt men det känns som mycket varmare eftersom luften är så torr.

Annons

Många börjar nu vara rejält less på kylan som kom redan i mitten av december och som med kortare avbrott har hållit i sig sedan dess.

Men Stefan Zetterlund på Östersunds fryshus klagar inte på vädret.

– Nu går det bara hälften av energin för att hålla igång frysarna jämfört mot en sommardag när det är 25 grader varmt. Så rent företagsmässigt är vädret perfekt, men privat skulle jag inte säga nej till några milda dagar.

Östersunds fryshus byggdes redan 1964 för att slakteriet skulle kunna frysa ner hela djurkroppar efter slakten. När slakteriet lades ner så tog Zetterlund över delar av fryshuset och 2004 blev han ensam ägare till hela lokalen som är på 1200 kvadratmeter.

– GB-glass hyr cirka 25 procent av frysrummen och resten delas mellan ett 30-tal företagare, som har allt mellan himmel och jord i frysrummen. Exempelvis har brödföretaget Skogaholm hela sitt lager här och Milko har sina råvaror till mjukosten i mina frysar. Men de största kunderna är bärföretagen som kommer med tonvis av lingon, blåbär och hjortron när säsongen pågår.

Nu, när det är närmare 30 grader kallt ute känns det riktigt behagligt att komma in i fryshuset.

– Det beror på den torra luften, det märks inte att vi håller drygt 20 grader kallt här, säger Stefan Zetterlund. Men vi skulle inte kunna öppna dörrarna och släppa in kylan utifrån, den luften är alldeles för fuktig för det, säger han.

Stefan bjuder på en glass för att riktigt visa hur behagligt han tycker det är i fryshuset. Samtidigt pekar han på ett stort isblock som en kund har lämnat in till förvaring.

– På grund av den torra luften så blir blocket mindre hela tiden, fast vi har så pass kallt i lokalerna.

Stefan berättar att det just nu är den sämsta tiden för affärerna på hela året

– Du ser själv att en del hyllor är tomma. Förra veckan tömde vi lagret på lingon när vi levererade cirka 100 ton till Stöde.

Får man som privatperson hyra in sig hos dig?

– När varje hushåll har egen frys så är det ovanligt, men vill man så går det att frysa in bärskörden eller slaktgrisen här. Jag tar 400 kronor i månaden för en pallplats.

För att hålla kylan i så stora lokaler går det åt mycket energi. 700000 kilowattimmar gör den stora kompressorn av med under ett år.

Kompressorn har två stycken 16–cylindriga motorer som drar kylanläggningen runt och nu går den mellan åtta och tio timmar per dygn.

– På sommaren när det är som varmast går den cirka 18 timmar per dygn.

På frågan om hur framtiden ser ut, säger Stefan Zetterlund att det beror på stadsplanen för stadsdel Norr.

– Så länge inte den är spikad, är det svårt att säga hur det blir för fryshuset i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons