Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 läkare missade cancer hos Östersundskvinna

Hon sökte vård på hälsocentralen runt 70 gånger och behandlades av 25 olika läkare. Samtliga arbetsrelaterade hennes besvär, i dag är hon död i cancer.

Annons

Kvinnan besökte vården för att bli av med olika typer av luftvägsinfektioner, magbesvär liksom smärtor i ryggen, höften och nacke.

Journalhandlingarna från 2002 visar att läkarna slentrianmässigt relaterat besvären till hennes arbete inom skolan, utan djupare analyser.

Nu ställs frågor till Socialstyrelsen angående patientsäkerhet inom sjuk- och hälsovården av en privatperson.

Kvinnan fick till sist en akutremiss för ultraljud på buken.

Några dagar senare fick hon akuta smärtor i buken och uppsökte sjukhuset. Dagen efter konstaterades att hon hade fem, omkring tre centimeter stora, metastaser i levern. Inte nog med det, undersökningarna visade att det var lungcancer som spridit sig till levern och skelettet. Fem månader senare dog hon i lungcancer.

Nu vill anmälaren att Socialstyrelsen undersöker om det finns organisatoriska eller andra inbyggda hinder i primärsjukvården att remittera till specialistsjukvården.

Hur kommer det sig att läkarna behandlar symtom i stället för orsak till patientens besvär?

Varför remitterades inte patienten till specialist tidigare?

Tio läkarbesök under ett år, åtta olika läkare och ingen riktig diagnos, vad kan det bero på?

Anmälaren vill att Socialstyrelsen analyserar remissförfarandet mellan hälsocentralen och specialistsjukvården och åtgärdar bristerna.

Anmälaren vill inte heller att fler stafettläkare anställs och personen vill även att bestämmelserna för journalförande ska förtydligas.

Mer läsning

Annons