Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 timmar max för ”fri” camping

/
  • Vid Jamtlibryggan är det fullt tillåtet att ställa upp sin husbil eller husvagn i upp till ett dygn. I fjol var marken i Jamtlis ägo och då tog muséet betalt för camping på platsen. Efter att marken övergick till kommunen i våras gäller nu istället de allmänna parkeringsreglerna. Foto: Henrik Flygare

”Vild camping” är ett brott på uppsegling i stora delar av Sverige. I Östersund är dock problemet i stort sett obefintligt.

– Att folk slår upp sina tält där de inte får sker ytterst sporadiskt här, säger Jan Asplund på trafik- och parkkontoret.

Annons

”Vild camping” innebär att man väljer att tälta utanför utpekade tältplatser i stadsplanerade områden, exempelvis i parker eller på idrottsplatser.

Vad många inte vet är att detta är ett brott som kan leda till böter vid överträdelse. Och just okunskap är ofta skälet till varför camparna agerar fel; många tror att allemansrätten gäller även i stadsmiljö.

Även om problemet växer i södra Sverige är Östersund fortfarande relativt förskonat från ”vilda campare”.

– Jag känner till några fall där det har hänt, men det är verkligen inget stort problem i staden, säger Jan Asplund på Östersunds kommuns trafik- och parkkontor.

Området kring Jamtlibryggan samt parkeringsplatsen vid Minnesgärdet är två platser i staden där husbils- och husvagnsbundna turister tenderar att samlas för att övernatta.

Detta är dock fullt tillåtet enligt de regler som man från kommunens sida har satt upp.

– Våra regler säger att ett fordon inte får vara uppställt mer än 24 timmar på en och samma plats. Följer man det är det alltså okej att stå vid exempelvis Jamtlibryggan i ett dygn, säger Jan Asplund.

– Men en campingplats där man står långvarigt får det inte vara. Skulle det övergå till att bli det skulle vi rycka ut och säga ifrån.

Några kontroller för att undersöka hur länge turister blir kvar på dessa improviserade campingplatser har inte gjorts, men är enligt Asplund heller ej nödvändiga.

– Vi utgår från att folk följer reglerna. Folk med husbilar är generellt sett i bra rörelse och förflyttar sig mycket.

– Men det är stor skillnad på att folk använder våra parkeringsplatser i upp till ett dygn och att folk drar upp ett tält i en park eller en refug, då skulle vi få agera. Men det problemet är det inte frågan om här.

Inte heller från Östersunds turistbyrås sida har man märkt någon ökning av det ”vilda campandet”.

– Det är inget som vi har några problem med. Det finns redan flera fina campinganläggningar som ligger nära vatten och nära staden, exempelvis i Sandviken och på Frösön, säger Joakim Kihlberg på turistbyrån.

– Det gör att det inte finns någon större efterfrågan på att ställa sig på mer udda platser.

Mer läsning

Annons