Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 153 kostar vården dig varje år

21 153 kronor kostar sjukvården per person i Jämtlands län.

27 procent, 5 787 kronor, går till primärvården och det är de absolut högsta kostnaden för primärvård i hela landet.

Annons

Men största delen av pengarna, 55 procent, går till somatisk (= kroppslig) vård.

Det visar en rapport från Nysam, ett nätverk som består av 13 landsting och regioner som valt att ha en så kallad nyckeltalsamverkan.

Ändå har landstinget gjort en klar förbättring, de har gått från fjärde till femte plats när det gäller kostnader för hälso- och sjukvård.

I rapporten slår de fast att majoriteten av befolkningen har inga eller små behov av hälso- och sjukvård, medan en mindre grupp har stora behov.

Det finns beräkningar som visar att det är tio procent av befolkningen som utnyttjar 80 procent och 3,5 procent som utnyttjar 50 procent av resurserna.

Fem procent av befolkningen står för utnyttjandet av halva notan för läkemedel.

Eftersom allt fler blir äldre ökar vårdbehoven, även om befolkningen inklusive de äldre generellt blir friskare.

År 2020 beräknas 21 procent av befolkningen i landet vara 65 år eller äldre och år 2060 beräknas andelen till 25 procent.

I rapporten sägs att det mesta talar för att folkhälsan har förbättrats och att den kommer att fortsätta förbättras ytterligare en tid framöver.

”Utvecklingen inom medicinen har lett till och kommer att leda till att allt fler överlever då de drabbas av sjukdom eller skada. Till exempel har överlevnaden vid hjärt- och kärlsjukdom och cancer stadigt ökat genom förbättrad diagnostik och behandling.”

Jämtlands läns landsting har alltså den högsta kostnaden för primärvård av alla 13 deltagarna i rapporten. Men den lägsta kostnaden för somatisk vård och läkemedel, jämfört med andra landsting.

Men av den totala kostnaden på 21 153 kronor per invånare i vårt län går 11 657 kronor, 55 %, till somatisk vård, 5 787 kronor, 27 %, till primärvården, 1 638 kronor, 8 %, till psykiatrisk vård och 2 071 kronor, 10 %, till övriga kostnader inom hälso- och sjukvård.

– Rapporten visar att landstingen fördelar resurserna väldigt olika, säger landstinget i ett pressmeddelande. Jämtlands läns landsting lägger mest pengar på primärvård av alla, medan kostnaden för somatisk vård och läkemedel är lägst inom Nysam.

– Nysamresultaten är mycket viktiga för vårt utvecklingsarbete i Jämtland, säger biträdande landstingsdirektör Nina Fållbäck-Svensson.

– Genom att följa resultaten varje år ser vi påtagligt hur vi utvecklas både i förhållande till tidigare år och i förhållande till andra landsting.

Mer läsning

Annons