Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2009 kan bli ett blåbärsår

År 2009 blir sannolikt ett rekordår när det gäller mängden blåbär i de norrländska skogarna. Det visar mätningar som SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, har genomfört.

Annons

SLU:s prognos säger att tillgången på blåbär kommer att vara mycket god i de norra delarna av landet under den kommande bärsässongen.

Universitetet har sedan 2003 årligen mätt tillgången av blåbär genom att på utvalda provytor räkna exakt hur många blommor och bärkart som finns i riset. Och årets mätningar visar att antalet kart och blommor per kvadratmeter ris är 80 procent fler ett normalt år.

Tillgången på blåbär i Norrland väntas alltså bli bättre än 2007 som hittills haft mest bär under de år som SLU gjort mätningar..

Den stora anledningen till den goda blåbärstillgången är sannolikt att sommarens frostnätter på många håll kom sent i år. Riset hade redan blommat och bärkarten tålde därför frosten bra. Enligt SLU:s prognos finns dagsläget inga tecken på faktorer som borde kunna rubba tillgången på blåbär.

– Det som skulle kunna bli problem är en ihållande torka. Det är ju ändå ett antal veckor kvar innan bären mognar i Jämtland. Men som vädret ser ut nu så ska det egentligen inte vara något hot, säger Ola Langvall på SLU.

Men även om det verkar bli rekordmånga blåbär i år så finns områden där det varit mycket torrt under mognaden vilket kan göra att bären blir mindre i storlek och därför drygare att plocka. SLU:s prognos ger en översiktlig bild av bärtillgången i landet men de lokala och regionala variationerna kan vara stora.

SLU kommer om en månad med en prognos för hur tillgången på lingon ser ut att bli.

Mer läsning

Annons