Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 jobb försvinner – svårt sjuka prioriteras

/
  • Nu har de vänt och vridit på varenda krona i prioriteringsarbetet, Göran Rydqvist i landstingsdirektörens ledningsstab och landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd. Foto: Håkan Luthman

Svårt sjuka kommer att prioriteras när landstinget ska spara 177 miljoner på två år. Det innebär också att drygt 200 jobb försvinner.

Annons

Landstinget säger också att ”medborgarna får tillämpa egenvård när det är ett lika bra alternativ som kontakt med vården”.

Kort sagt en förkylning får man klara av själv hädanefter.

I går överlämnades formellt landstingsdirektörens förslag till landstingsstyrelsen för beslut i april.

Arbetet är väl förankrat eftersom både tjänstemän, politiker och verksamhetsansvariga har varit med i arbetet.

– Det har varit en stor utmaning att försöka få ihop en långsiktigt hållbar ekonomi och samtidigt bli effektivare. Dessutom måste vi skapa förutsättningar för bra levnadsvillkor för alla i Jämtland, säger landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

– Vi är överens om förslaget, det har varit en spännande process och ett stort engagemang bland medarbetarna i organisationen.

Hon slog även fast att arbetssättet har kommit för att stanna och nu kommer motsvarande arbete att göras varje år framåt.

Arbetet har alltså handlat om att välja och välja bort. Utbudet av de lägst prioriterade aktiviteterna begränsas för att skapa utrymme för andra angelägna satsningar och nya behandlingsmetoder.

Anders Wennerberg, som varit projektledare för omställningsarbetet menar att nu kommer landstinget att kunna tillgodose behovet för de svårt sjuka medan de med lindrigare krämpor får stå tillbaka.

– Vi har fått ett underskott eftersom vi har gjort mer än vi har pengar till, säger han. Intäkterna minskar samtidigt som den medicinska utvecklingen går framåt. Då måste vi försöka utveckla prioriterade områden.

Ambitionen var att spara 100 miljoner men det visades sig att det behövdes spara mer, totalt 177 miljoner varav 72 miljoner under 2010.

Listan är lång på vad landstinget bestämd sig för att välja bort, men det handlar trots allt endast om två procent av verksamheterna.

– Insatser till friska eller lindrigt sjuka väljer vi bort liksom exempelvis att ge dialys till patienter med spridd cancer i livets slutskede, säger Anders Wennerberg.

– Men vi fortsätter utvecklingsarbetet riktat till diabetes-, stroke och hjärtpatienter och vi ska etablera en yrkeshögskola i länet.

Dessutom kommer det att inrättas ett projektkontor för ansökan av EU-medel.

Tommy Renström som är ansvarig för primärvården i länet kunde också lugna all med att det inte blir några nedläggningar av hälsocentraler.

– Här har jag haft politisk uppbackning, säger han, däremot ska vi se över lokalkostnader.

– Det känns bra att vi har gjort denna nödvändiga kraftsamling tillsammans, säger Marianne Larm Svensson, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget.

– Vi har hittat en plattform som vi är överens om, slår landstingsrådet Robert Uitto fast.

Redan nu minskar

antalet anställda

Mer läsning

Annons