Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 hyllade länets OS-deltagare

/
 • Tusentals människor samlades under onsdagskvällen på torget för att hylla elitidrottarna som kämpat i OS.
 • Tusentals människor samlades under onsdagskvällen på torget för att hylla elitidrottarna som kämpat i OS.
 • Trots att framgångarna uteblev fick skidskytten Helena Jonsson stort stöd av publiken som samlats på Stortorget.
 • Ida Ingemarsdotter kämpade väl i damernas OS-stafett och hade otur i sprinten när stavremmen gick av.
 • Anna Haag hade glömt sina egna medaljer hemma och fick låna när hon skulle upp på scenen. Till höger Daniel Rickardsson som tog guld i skidstafetten.
 • Delar ur längdlandslaget med Daniel Rickardsson i mitten.
 • Skidskyttelandslaget hyllades av publikhavet som hade samlats på torget på onsdagskvällen.
 • När bussen fylld av olympier rullade fram bakom scenen började spänningen stiga, ingen visste riktigt vilka av de som skulle komma. Johan Olsson, som tog hela tre medaljer i OS, gjorde att jublet ökade kring bussen när han klev ur.
 • Anders Södergren
 • Anders Södergren glänste bland de andra OS-deltagarna. Han och alla de andra idrottarna fick ta emot publikens jubel. ”Helt fantastiskt. Hur många är ni egentligen? ... jag trodde nästan det skulle komma fler”, säger han, med glimten i ögat.
 • En sprallig och sprudlande Kalla välkomnades hem av Östersundarna.
 • Anders Södergren var glad för alla som hade slutit upp på torget.
 • En förväntansfull folkmassa samlades på torget i Östersund för att hylla, gratulera och fira OS-framgångarna. Enligt flera observationer rörde det sig om runt 20 000 besökare.Foto: Ulrika Andersson
 • Cathrine Lindahl, från lag Anette Norberg, med sitt curlingguld hängandes på magen.
 • Favoriten Emil Jönsson lyckade inte infria förväntingarna i OS-sprinten, och drabbades efter det av sjukdom.
 • Johan Olsson tog sammanlagt tre medaljer under OS, ett guld i stafetten och två individuella brons.
 • Mot slutet av hyllningarna av våra OS-hjältar samlades samtliga på scenen.

– Tack, tack så mycket för att ni är här.

Anders Södergren fick sista ordet på torget i Östersund under onsdagskvällen.

Annons

Efter att programmet på scenen var över och olympierna gick därifrån vände Anders Södergren tillbaka och tackade återigen alla som kommit.

Tusentals fanns på plats på torget för att hylla elitidrottarna som kämpat sig till OS och tillbaka hem igen, enligt Östersunds kommun handlade det om så många som 20 000.

Programmet började vid halvsjutiden men långt innan det var det en stor skara människor på plats. Det gick ett lämmeltåg genom stadens gator fram till torget.

När bussen med olympierna rullade fram bakom scenen började spänningen stiga, ingen visste ju riktigt vilka av de, som skulle komma. Flera OS-mössor syntes i publikhavet och flaggor, både köpta och hemmagjorda, svajade här och där.

"Det är mer folk än på Yran", "när kommer dom?", "nu kommer en buss", "jag såg Kalla le längst fram i bussen", det är något av det som hördes bland publiken innan det var dags.

– Hej alla idrottsälskare. Det här är en grandios avslutning på ett formidabelt OS, säger Britt Bohlin, landshövding under sitt tal till idrottarna.

Ida Ingemarsdotter, Jesper Modin, Magdalena Pajala och Teodor Pettersson var några av de första att ropas upp på scenen.

– OS var roligt. Det gav mersmak, säger Teodor Pettersson.

Sedan blev det skidskyttarnas tur, jublet dånade mellan huset när Helena Jonsson kom upp på scenen. Curlingens guldtjej Cathrine Lindahl var ännu en av dem som fick många applåder och glada tillrop. Det fanns hur många applåder och jubel som helst på lager i går kväll och stämningen byggdes upp mer och mer.

När Anders Södergrens namn ropades upp började torget koka av glädje och fansen drog igång mantrat  "Anders, Anders, Anders...."

– Helt fantastiskt. Hur många är ni egentligen?... jag trodde nästan det skulle komma fler, säger han, med glimten i ögat.

Och den som trodde sig ha sett Charlotte Kallas leende längst fram i bussen, hade rätt.

Hon studsade fram till scenen, som bara hon kan, och det hanns med en hel del autografskrivande dessutom.

– Jag hade ställt klockan på tio i morse (läs onsdag morgon) men jag var lite jetlaggad så det fick bli ett eftermiddagspass istället, säger Charlotte Kalla.

De som inte kunde vara på plats deltog på tv-skärmarna bland andra de alpina åkarna. De kommer inte att gå miste om hyllningen lovade Martin Kjellerstedt, som med sitt band stod för musik och presentationer.

– Vi spelar in härifrån och ska skicka en film till dem, skrik högre så att det hörs riktigt, säger Martin Kjellerstedt.

Mer läsning

Annons