Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 körde Storsjön runt på motorcykel

/
  • Rainer Westerberg från Slandrom var en av cirka 180 förare som körde årets Storsjön Runt.

Nära 180 motorcykelförare samlades i lördags morse vid Östersundstravet för att köra årets Storsjön runt.

– Loppet är både ett välgörenhetslopp och utgör en del av vårt trafiksäkerhetsarbete, säger Pär Nilsson från arrangerande SMC Jämtland.

Annons

Storsjön runt är ett så kallat välgörenhetslopp som årligen körs för att samla in pengar till olika ändamål. I årets upplaga hade arrangörerna valt att låta överskottet gå till Johannas Minnesfond som arbetar för att uppfylla cancersjuka barns önskningar.

Förutom det goda ändamålet gav loppet samtidigt många motorcyklister möjligheten att träffa likasinnade under en trevlig dag på soliga vägar.

På fem stationer runt om Storsjön serverades fika för deltagarna samtidigt som de fick möjlighet att tävla i frågesport.

– Det har varit så lugnt och städat ute på vägarna, ingen buskörning alls, säger mc-förarna Ulla Nordin från Östersund och Eivor Björkstrand från Oviken.

– Vi har stannat till på fyra olika ställen och ätit lite glass, druckit läsk och bara haft det trevligt, säger Eivor.

– Jag höll på att somna på en plats. Det är så härligt och rofyllt att lyssna på tändkulemotorerna som spinner, berättar Ulla.

Rainer Westerberg från Slandrom deltog också i Storsjön runt.

Även han var nöjd med dagen:

– Det här är en kul grej som också har ett gott syfte. Man får träffa en hel del kompisar som håller på med samma sak när man är ute på de här arrangemangen.

– Men det är synd att vi inte var fler som körde. Jag vet att det är en mc-träff i Svenljunga i Västergötland den här helgen och ytterligare en på Fröjdholmen och de krockarna har förmodligen dragit ner deltagarantalet något, gissar Rainer.

Från arrangerande SMC Jämtland var man också något besviken med antalet förare i loppet.

– I år är vi cirka 180 förare som deltar och tanken är att vi ska växa ytterligare. Något år har vi varit uppe i 286 förare, men det har gått lite bakåt sedan dess, säger Pär Nilsson från SMC.

– Vi får bli bättre på att sprida budskapet genom annonser, internet och kommunikation mellan olika förare, säger han.

Som en del av Storsjön runt hölls även en mässa på Galhammarudden utanför Svenstavik och en kurs i broms- och kurvkörning på Svenstaviks gokart-bana.

– Tanken är att vi ska få åkarna att testa trafiksäkerhet, säger Pär Nilsson.

– Som jag upplever det är det väldigt efterfrågat från förarna, men även nödvändigt. Tittar man på dödssiffran för motorcyklister så har den legat i stort sett konstant årligen sedan 1998–1999 samtidigt som antalet motorcyklar ökat kraftigt.

– Vi jobbar aktivt med trafiksäkerhetsfrågor och med den här typen av kurser kan vi få utvecklingen att fortsätta gå framåt.

Mer läsning

Annons