Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring frias från klotter

Tingsrätten anser inte att det går att binda en 18-åring till klotter på tre byggnader trots att mycket talar för att han är den som klottrat.

Annons

Ett vittne i bil observerade 18-åringen och ytterligare en kille på gator i kvarteren runt polishuset. Efteråt påträffades klotter på polishuset, på väggar till psykiatriska kliniken och på ett hus mitt emot kliniken.
Två burkar med 18-åringens fingeravtryck påträffades i närheten av polishuset. En av burkarna hade kulören Burner Chrome. 18-åringen hade själv silverfärg på sina fingrar när han greps vid 04-tiden på morgonen i centrala Östersund.
Han bar då på en tygpåse med tre munstycken för sprayburk med spår av färg. Ett av munstyckena hade spår efter orange eller silver färg.
Vittnet som observerade när killarna rörde sig på gatorna uppgav i tingsrätten att han fick silverfärg på sina fingrar då han kände på den blöta färgen på psykkliniken.
Det som framkommit talar med avsevärd styrka för att 18-åringen utfört klottret. Men det är ändå inte ställt bortom rimligt tvivel att han är den som klottrat, enligt tingsrätten.
Det går inte att utesluta att även andra personer befunnit sig vid brottsplatserna och ingen har sett någon person utföra klotter med sprayburkar på byggnaderna.
Enligt 18-åringen kan han mycket väl ha överlåtit sprayburkar till någon annan. Han påstår att han dagen före gripandet målat fälgar med silverfärg och att han den aktuella natten var på väg till Badhusparken för att träffa kompisar.
Tingsrätten konstaterar att polisen inte tagit några fotografier på 18-åringens fingrar och att färgen på hans fingrar talar emot att han klottrat med svart färg, som också påträffades på flera av byggnaderna.
Det finns heller ringen utredning som knyter 18-åringen till den signatur som målats i anslutning till klottret. Däremot finns tillräckligt med tvivel för att fria honom, enligt tingsrätten.

Mer läsning

Annons